Последни Рецепти
Последни Статии

Маргарити, лилии и лавандула привличат пъстрите пеперуди

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Райски двор с цветя албиноси
Маргарити, лилии и лавандула привличат пъстрите пеперуди

Ако сте любители на естетиката и мечтаете да превърнете градината си в райско кътче, предлагаме ви няколко интересни техники. За да се радвате на незабравима гледка в двора си, можете да извикате пъстроцветните пеперуди на помощ, да си засадите цветя албиноси и не на последно място – да комбинирате растенията си правилно. Ето няколко съвета как да се сдобиете с мечтана цветна градина.
В природата почти всяко цъфтящо семейство има своите “албиноси”, които най-често са едни от най-ароматните растения. Ако искате да създадете
бяло кътче
комбинирайте някои от следните видове: петуния, здравец, роза или клематис. Подходящи са също и маргаритки, петуния, здравец, роза или клематис. Стефанотис, космос, гипсофила или жасмин също вършат работа.
Добри партньори на бялоцъфтящите са растенията с нежни розови и жълти цветове. Яркочервените и оранжевите контрастират с белия цвят и ще нарушат спокойния тон на композицията. Подходящо е да ги комбинирате и със сребристолистни растения, като храстовидната хризантема, цистуса или теснолистната лавандула Alba с нежни бели цветове, които ще се открояват и на фона на зеления чимшир, дафиновото дръвче или различни декоративни треви.
Погледнете внимателно и ще видите колко нюанси има белият цвят. Ще откриете кремавожълто, шампанско, слонова кост с примес на синьо. Вечер, когато настане гъст сумрак, белите цветове на бегонията, фуксията или стефанотиса ще светят в тъмното и ще придадат
тайнствено звучене
на вашето бяло кътче.
Заложете на листнодекоративните храсти или дърветата с подстригана корона – те са чудесни партньори на бялоцъфтящите едногодишни растения. Лузитанската круша, произхождаща от Португалия, е особено интересна в комбинация с петунията. Красиви “цветни килими” могат да се получат и от други едногодишни растения като карамфили или еригерон. Кичестите стъбла на клубеновата тубероза сорт The pearl пък достигат метър височина. Цветовете й са ароматни и от столетия се използват в парфюмерийната промишленост. Туберозата е подходяща и за букети. А при правилно и редовно поливане петунията сорт Bright Dream ще се окичи с цветове и почти напълно ще скрие тънките си стъбла.
Тайната на приказната градина се крие и в
правилното съчетаване
на цветята. Често две растения са още по-красиви заедно, отколкото сами. Класическата мечтана двойка в градината са катерливите рози и клематисите. Клематисът обича розите, както те – слънцето, но корените на лианата трябва да са на сянка. Партньори на клематиса, които да го допълват, могат да бъдат лавандулата или ментата. Прекрасна двойка в градината са и лилиумът и кервелът. В компанията на белия цъфтящ храст на кервела (Anthriscus sylvetris) лилиумът впечатлява още повече със своята естественост. Той може да се комбинира добре и с равнец (Achillea). На големия, покрит с цветове божур (Paeonia) пък подхождат малките слаби цветове на обичничето (Thalictrum), които нежно играят наоколо. И двете растения предпочитат влажни, пропускливи почви и слънчеви до полусенчести места. Двойката вирее на почти всякаква почва, но най-добре на слънце. И ехинацеята, и сребърна трева обичат слънцето. При това цветовете на ехинацеята (Echinacea) сами по себе си представляват достатъчна атракция. Заобиколени от сребърната трева (Achnatherum calamagrosis), те изглеждат още по-живописно. Розите и лавандулата също са прекрасна двойка. Не само съблазняват с аромата си, но са си полезни едни на други, тъй като си осигуряват растителна защита. Защото ароматът на лавандулата пази розите от листни въшки. Розите прекрасно се комбинират и с клематиси, но само когато цъфтят по едно и също време. Насадете близо до късно цъфтящите клематиси като Clematis viticella често цъфтящи рози, например светлооранжевия сорт Salita. Не е за подценяване и двойката между здравец и калифорнийски мак. По начина, по който цъфтят, тези растения много си приличат. Затова светлото оранжево на мака създава много интересен контраст на синьото на здравеца.
Градината ви ще се превърне в райско кътче, ако насърчите пеперудите да я посещават. Пъстроцветните насекоми са най-активни на силна слънчева светлина, така че изберете
място, което събира много слънце
и е защитено от вятъра, каквото е например южната страна на къщата ви. Също така е важно да сте сигурни, че мястото е удобно за наблюдение на тези крилати посетители. Когато планирате градината си, имайте предвид и малко място, на което да поставите плосък, боядисан в светли тонове камък за припичане на слънце. Пеперудите също така имат нужда от вода на разположение, както и от защита срещу хищници. Опитайте да държите птиците далеч, като използвате надуваеми змии или поставете хранилки за пернатите на достатъчно разстояние от градината си. Леплива лента и растение, което се храни с мухи, ще ви помогнат да хващате хищните насекоми. Избягвайте употребата на инсектициди – продуктите, които унищожават нежеланите насекоми, убиват и пеперудите.
Много видове цветя привличат пеперудите. Те обичат маргаритките, люляците, флокса, лавандулата, хелиотропа, цинията, ибериса, лилиите и кученцата. Пеперуденият храст е също добър избор. Той се развива като истински шубрак със своите пурпурни, розови, бели или лилави стръкове. За да задържите пеперудите цяло лято, изберете растения, които цъфтят по различно време през годината, за да имат постоянно нектар на разположение.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории