Натуралните сокове
Добави към моето меню
Най-добре е плодовете и зеленчуците да се изстискват в домашни условия; продаваните в магазина често съдържат много захар и вредни вещества
Натуралните сокове – полезни, но не съвсем
Много хора смятат сока за натурален и съответно полезен продукт, който може да се пие в неограничени количества. Но това не винаги е така поради редица причини:
1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 чаени лъжички захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок – 900 ккал.
Повечето сокове засилват апетита и така способстват за натрупването на излишни килограми. Прекомерното количество захар може да доведе до появата на диабет.
2. Върху някои напитки пише, че са произведени “без захар или “с ниско съдържание на захар”. Понякога обаче захарта в тях е заменена с изкуствени подсладители, които въпреки че не съдържат калории с нищо не са по-добри от захарта.
3. В повечето сокове се съдържат много киселини, които способстват за разрушаването на зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да с употребяват много внимателно, особено при остеопороза.
4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да доведе до хронична диария.
5. Съществуват противопоказания за употребата на сок: например язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.
100% натуралните сокове се срещат рядко в магазините и обикновено можете да ги познаете по по-високата цена. Най-разпространеният начин за обработването и производството на сокове е концентрацията.
Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна, на място в него се добавя вода и след това той се пуска в продажба. За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.
При възстановяването на сока в него се добавя не само вода, но и захар или нейни заместители, лимонена киселина, натурални ароматизатори, дори консерванти.
Нектарът също се получава от възстановени сокове. Той е изкуствена напитка, направена от концентрат, захар и вода. Понякога в нектарите се добавят лимонена или аскорбинова киселина (витамин С), натурални ароматизатори.
Количеството натурален сок в нектарите е 25-50%. Те се делят на няколко вида:
– получени от класическите сокове (портокалов или ябълков) чрез разреждане с вода и добавяне на захар;
– от сок на лимон, маракуя, които са с толкова тръпчив вкус, че могат да се пият само след добавяне на захар или в смес с други сокове;
– от банани, праскови, вишни, които приличат повече на пюре.
Ето и повече информация за най-популярните сокове (фрешове):
Портокалов сок
Богат е на витамин С, различни минерали и антиоксиданти. Според някои изследвания неговата всекидневна употреба намалява вероятността от рак на стомаха, устата и гърлото с до 50%. Дерматолози препоръчват дори да намазваме с него кожата си при пребиваване на силно слънце, тъй като това способства за намаляването на вредното въздействие на слънчевите лъчи.
Сок от нар
Нарът е богат на аскробинова киселина. Сокът от него е препоръчителен при изтощаване, малокръвие, атеросклероза, респираторни инфекции, бронхиална астма, ангина и радиационно облъчване. Той помага и при захарен диабет и стомашно-чревни разстройства.
Доматен сок
Подходящ е при разстройства в обмяната на веществата и сърдечно-съдови заболявания. Съдържа много калий, необходим за поддържането на сърдечния мускул.
Сок от ананас
Той съдържа уникалното вещество бромелаин, което способства за изгарянето на мазнините. Този микроелемент притежава и подмладяващ ефект. Специалистите препоръчват употребата на ананасов сок и при заболявания на бъбреците и ангина.
Сок от грейпфрут
Той също помага в борбата с наднорменото тегло, като подобрява храносмилането, активизира дейността на черния дроб и възпрепятства образуването на мазнините. При редовната му употреба нивото на холестерол може да намалее до 18%.
Сок от зеле
Препоръчва се при хемороиди, болести на дихателните пътища, на черния дроб. Малко известен факт е, че съдържанието на витамин С в зелето е повече в сравнение с това в лимоните. Този сок облекчава болките в областта на корема и извежда шлаката и холестерола.
Сок от тиква
Полезен е при нарушаване на обмяната на веществата, затлъстяване, захарен диабет, камъни в бъбреците и пикочния мехур. Препоръчва се особено на мъже, страдащи от възпаления на простатата.
Ябълков сок
Притежава диуретично действие. Особено полезен е за хората на умствения труд – резултатите от изследвания показват, че веществата, съдържащи се в него, защитават клетките от оксидантен стрес, който води до нарушаване на паметта и намаляване на мисловния капацитет. Сокът се препоръчва и при инфекциозни заболявания, настинка и гнойни рани.
Сок от краставици
Той е най-широко използвания в козметиката сок. Смята се, че намалява слънчевите петна, прави луничките по-незабележими и помага в борбата с мазната кожа, а има и избелващ ефект.
Сок от картофи
Помага при възпалителни процеси, изгаряния, стомашни кръвотечения, кожни заболявания (дерматит, екземи, гъбични поражения) – марлена превръзка се напоява и се поставя върху възпаленото място.
Сок от праскови
Подобрява работата на черния дроб, способства за преработването на мазната храна, повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта, съдържа голямо количество бета-каротин (витамин А), калций, витамин В2. Този сок се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и анемия.
Лимонов сок
Поддържа в норма артериалното налягане и е профилактично средство срещу инфаркт, инсулт и други заболявания на сърцето. Има и силно антисептично, противовъзпалително и имуноукрепващо действие. В съчетание със сока от чесън той се прилага дори за потискане на някои симптоми на СПИН.
Препоръки при приготвянето на на сокове:
1. Използвайте само пресни плодове и зеленчуци без червеи и гнили части.
2. Приготвяйте соковете сами.
3. За максимален ефект ги пийте на малки глътки, не по-късно от 10 минути след приготвянето им.
4. Плодовете и зеленчуците трябва да се почистват непосредствено преди изстискването им.
5. Соковете да се пият поне 30 минути преди хранене.
6. Сокът от плодове с костилки (сливи, праскови, кайсии) не трябва да се смесва с други сокове.
7. Не е задължително да се белят плодовете с тънка люспа (ябълки, круши кайсии).
8. Не правете сок от меки плодове папая, авокадо, манго, смокини, банани.
9. Петната от сок по дрехите могат да се премахнат с помощта на сода или растителна мазнина.
Zdrave.bg