Последни Рецепти
Последни Статии

Кафето подобрява паметта

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кафето подобрява паметта
Обичате ли кафе? Има какви ли не изследвания, че е полезно, че е вредно… има много истории, които започват с чаша кафе. Има и изградени ритуали. За много от нас така започва денят – с чаша кафе.

coffee capuchino rosiche

Изследователи от Балтимор ни уверяват, че чаша кафе е способна да помогне да запомним необходимата информация.
В хода на експеримента специалистите са установили, че една чаша кафе може да повлияе на паметта на човек. Доброволци са разглеждали снимки в продължение на 5 мин. След което половината от тях са приемали таблетка, която съдържа кофеин.
На следващия ден доброволците разглеждали нови снимки и избирали сред тях тези, които вече са видели предния ден. Като резултат тези, които са получавали таблетка с кофеин са се справили средно с 10% по-добре.
„Ние винаги сме знаели, че кофеинът подобрява работата на мозъка, но никой не се бе опитвал да разбере, че кофеинът забавя забравянето, миниум за 24 часа.“ Пояснява нейробиологът Майкл Яссу (Michael Yassa).
За подобрение на паметта е достатъчно да се приема 200 мг кофеин, което съответства на едно еспресо. Ако дозата е по-голяма се наблюдава обратен ефект. Факт е, че подобрение на паметта след прием на кофеин се наблюдава само при тези, които не са свикнали да пият кафе регулярно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории