Последни Рецепти
Последни Статии

Алкохолът е признат за канцероген

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Алкохолът е признат за канцероген
Учените свързват употребата на алкохол с ракови заболявания в областта на горния храносмилателен тракт.
В списание Oral Oncology са публикувани резултатите от изследвания, според които спиртните напитки са признати за пълноценен канцореген. В изследването са вземали участие хора, които употребяват количество над средното. Оказало се, че честата употреба на алкохол води до възникване на рак на устата, глътката, гръкляна и хранопровода.

pitie
Един от продуктите при разпада в организма на алкохола е ацеталдехид – алдехид на оцетната киселина. Това вещество не е само отровно, но може да предизвика сериозни повреждания на ДНК. Въздействието на ацеталдехид на формирането на ракови клетки е било доказано и в предишни експерименти с животни.
„Сега благодарение на доброволци, имаме достатъчно доказателства за това, че ацеталдехид и в човешкия организъм поврежда ДНК“ казва ръководителят на изследването д-р Силвия Балбо (Silvia Balbo) от университета в Минесота.
Изследователите добавят,че за повечето хора риск от развитие на рак на фона на употребявания алкохол е сравнително ниско, защото има особен биохимичен механизъм, който самостоятелно се справя с повредените хромозоми, а фермента на алкохола – дехидрогеназа превръща ацеталдехид в безопасно ацетатно съединение . Наистина при 30% от хората с азиатско произхождение ген на дадения фермент има друга форма и неутрализацията на ацеталдехид не настъпва. При такива хора риск от развитието на рак заради честата употреба на алкохол е висока.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории