Последни Рецепти
Последни Статии

Кафява мастна тъкан

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кафява мастна тъкан
В нашето тяло има два вида мазнини – „лоша“ и „добра“. Лошата – това е обикновената, бяла мастна тъкан, която служи за съхранение на постъпващите в организма мазнини и именно нея трябва да виним за наднорменото тегло. Добрата мазнина е кафявата мастна тъкан, на която клетките са богати на митохондрии, които им придават и кафявия цвят. Клетките на тази тъкан изгарят мазнини, като ги превръщат в топлина.

Известно е, че кафявата мазнина в областта на раменните лопатки у бебетата им помага да поддържат телесната си температура след раждането. Доскоро се смяташе, че само бебешкото тяло съдържа този вид мазнина. Направените проучвания показват наличието на такава и при възрастните. Тя може да бъде открита след излагане на ниска температура.

kafyava maznina bebe
кафява мазнина при бебета

По-рано се смяташе, че кафявата мазнина изчезва с възрастта на организма. След това се оказва, че я има и при възрастни хора, особено при тези, които имат работа със студове. Проблемът с наднорменото тегло може да бъде решен, ако се открие метод, който да позволява на запасните липиди в бялата мастна тъкан се превръщат в кафява мазнина.

Кафявата мастна тъкан помага да отслабнем

Хората, които имат повече кафява мазнина, са по-слаби. Причина за това е, че кафявата мазнина се активира от студа и започва по-бързо да изгаря калории в сравнение с обикновената. Учените се надяват, че откритието може да доведе до разработването на метод за активиране на тази мазнина и постигане на допълнително изгаряне на калории без упражнения.

Според направените до този момент изследвания, 50 г от максимално активната кафява мазнина могат да изгорят до 500 калории дневно.

kafyava maznina
Клетки на кафява мастна тъкан, Снимка Steve Gschmeissner

Според специалистите, 50% от хората имат запаси от кафява мазнина в шията си, като жените имат повече от мъжете. Когато хората треперят от студ, кафявата мазнина се активизира и започва да изгаря подкожните натрупвания по съвсем естествен начин.
Учени от института за медицински изследвания Сенфорд-Бернхем (http://www.sanfordburnham.org/) са изяснили, че за този преход от бяла към кафява мастна тъкан, може да се използва хормонът орексин – това е хормон, който ускорява обмяната на веществата и възпрепятства трупането на наднормено тегло. Сега вече учените знаят как се случва това. Изследователите са изключвали този хормон от лабораторни мишки, след което те наддавали на тегло, дори когато не са преяждали с храна. Количеството на приеманите мазнини дори не играела роля – тя отивала като запас. Освен това при тези мишки били установени проблеми с топлоотдаването, доколкото затова не бил отделено гориво, т.е. кафява мазнина.
Заради отсъствието на орексин при ембрионите на мишките не са формирала кафява мастна тъкан. Нарушаването в ембионалното развитие водило до следващи последствия – оказвало се, че обмена на мазнините във възрастните мишки също се оказвал нарушен. Но ако в ембрионите бил въвеждан орексин образуването на кафява мастна тъкан се формирала и функционирала при тях и като възрастни индивиди. Този хормон може непосредствено да въздейства на стволовите клетки като ги превръща в клетки на кафява мазнина.

Според изследване, проведено от екип от американски и шведски учени, треперенето от студ помага за активизирането на кафявата мастна тъкан и съответно, за понижаването на теглото. Резултатите от проучването са публикувани в медицинското списание “New england journal of medicine”.

За да докаже това, Свен Енербак от Университета на Гьотеборг, Швеция провел експериментално проучване. 24- ма доброволци били държани на студено за известен период от време, а след това били изследвани с позитронно-емисионен томограф. Резултатите показали, активизиране на запасите от кафява мазнина при всяко охлаждане на тялото. При затопляне на тялото се вижда, че кафявата мазнина не е активна.

Учените установили, че при стимулиране производството на кафява мазнина в организма на опитни мишки, гризачите не страдат от затлъстяване и са с по-малък риск от развитие на диабет тип 2.

Учените виждат в стимулирането на запасите от кафява мазнина нов подход към борбата с наднорменото тегло. Според тях, инжектирането на 50-100 грама клетки от кафява мазнина в тялото на човек ще помогне за ускоряване на метаболизма и по-бързото изгаряне на натрупаните „бели“ мазнини.

Рискът от затлъстяване е свързан с температурата у дома
Учени са установили непосредствена връзка между температурата в дома и риска от развитие на затлъстяване. Ниската температура активира образуването на кафява мастна тъкан в организма. Кафявата мазнина участва в разграждането на бялата мастна тъкан. В топли условия количеството на кафявата мазнина се намалява, пише WebDM, и това може да стане един от факторите за затлъстяване.
Данните са потвърдени в хода на изследване в Медицинския изследователски център Гарван в Австралия (Garvan Institute). Доктор Пол Ли провел наблюдение над здрави доброволци, които се намирали при различни температурни условия. През деня хората се занимавали с обичайните си задължения, разлика в температурата имало само вечер. Изследването продължило 4 месеца, като температурата се променяла. През първия месец била 22 градуса, през втория – 19, през третия – 22, а през четвъртия – 27.
По резултати от изследването ниската температура спомагала за увеличаване на количеството кафява мазнина в организма на доброволците. При висока температура този показател се понижавал. Неутралната температура не оказвала никакво влияние на състоянието на кафявата мазнина. Най-добре изразено изменени се наблюдавало при доброволците с първоначално изразен висок показател на кафява мазнина в организма.

Оказва се, че наднорменото тегло не е задължително да се дължи на преяждане – хормоналните нарушения могат да направят безполезна всяка диета. Това, което предстои на учените е да проверят дали с помощта на хормона орексин или негов синтетичен аналог да превърнат ненужните и вредни запаси от бяла мазнина в изгарящите мазнини клетки на кафявата мастна тъкан.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории