Последни Рецепти
Последни Статии

Как да готвим гъби

Добавено в Готварски техники, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Как да готвим здравословно гъби
Гъбите може да присъстват всеки ден на нашата трапеза. Те са достъпна, вкусна и полезна храна през всеки сезон – печурки и кладница от магазина, разходка в гората и кошница набрани гъби, консервирани или сушени. С гъби може да се приготвят много и различни рецепти. Може да направим гъбена чорба. Може да добавим гъби като гарнитура или да ги засушим с месо и да добавим лук и зелени подправки, а ориз с гъби и още зеленчуци според сезона си е класика.

gybi green salad pix 1

Най-здравословният начин за приготвяне на гъби
Според научно изследване от Испания от 2017 г., в International Journal of Food Sciences and Nutrition, гъбите са най-здравословни и полезни, когато са леко запечени на грил или бавен огън. Пърженето и варенето понижават количеството на полезни вещества в тях.

Готвенето на гъби е лесно и може да го направим по какви ли не начини – парченцата гъби и гъбеното ухание са вкусно допълнение към всяко ястие. Но според испанското изследване, за да се запазят полезните им свойства гъбите не трябва да се варят, пържат или притоплят в микровълнова печка. Тези действия водят до разпад на повечето протеиновите структури, носещи или изграждащи полезните хранителни вещества.

gybi pechurki

Когато избираме гъби (в магазина) Експертите съветват гъбите да бъдат с отворени, твърди шапчици. Стъбълцата им трябва да са сочни и месести, леко влажни на допир, но не бива да има налична слуз.

Мариноването в балсамов оцет не уврежда хранителната стойност на гъбите. С или без мариноване, те не бива да се излагат на висока температура за повече от 3-5 минути и в никакъв случай не бива да се поглъщат гъби, които имат черни, загорели части – овъгленият протеин е доказано канцерогенен.

Гъбите са едни от малкото природни източници на витамин D, не съдържат мазнини и са източник на фибри. В тях се намират и отлични количества селен, полезен минерал който рядко се среща в растителните храни. Гъбите са и отличен източник на В витамини и бета-глюкани – биологично активни вещества, свързани с действието на имунната система.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории