Последни Рецепти
Последни Статии

Калимочо

Добавено в Испанска кухня, Напитки

Добави към моето меню

Пряко включване от Испания, за да ви представим Калимочо – kalimotxo – едно питие от страната на баските, известно още като сангрия на бедняка – смесица от червено вино и кока-кола – няма рязане на плодове на парченца и смесването им с вино.

kalimotxo 1

Необходими продукти:
100 мл червено вино
100 мл кока кола
½ лимон

Начин на приготвяне:
• В голяма стъклена чаша, пълна с кубчета лед, изсипете 100 мл червено вино и 100 мл кока кола.
• Добавете сока на половин лимон.
• Украсете чашата с резен лимон или портокал.

В Испания се пие масово на летни партита от младежи, които използват някое от по-евтините вина, като го смесват на око с кока-кола и много лед. Смята се, че питието е било измислено, за да замаскира вкуса на евтиното червено вино. Но вие изберете хубаво червено вино и смесете примерно с кока кола без захар. Добавете и парченца лимон и кубчета лед.
По-интересната част е може да ви бъде предложено в специални чаши. Споделям тази снимка от личен архив за да разберете какво имам в предвид. Ако не беше поднесено по този начин, никога нямаше да ми мине идеята за смесване на вино и кока кола (за мен те са несъвместими в една чаша)

kalimocho

Питието е идеално за горещия летен следобед, което ви подготвя за дълга нощ след това.

Може би няма нищо необичайно в тази испанска рецепта, защото си спомням, че когато бях малка и се събираше рода за празник виното най-често се пиеше разредено с лимонада.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории