Как да изберем диня?
Добави към моето меню
Как да изберем добре узряла диня?
Динята – този сочен плод е вкус на лято. Този сладък плод е любим и на децата, и на възрастните. Как обаче да изберем перфектната, добре узряла диня?
Няма сигурен признак, дали една диня е узряла, но ако се съмнявате, купете само парче, в някои магазини у нас предлагат половинки диня или помолете предварително да ви я срежат. Абсолютно точен метод за определяне зрелостта на дините не съществува. Един от признаците е че при почукване зрялата диня издава чист, ясен, а не глух звук, жълтото(а не бяло) петно на обратната страна, лъскавата кора, а също така възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът. Или даи дръжката на динята е изсъхнала.
Когато бях малка продавача правеше малко квадратче в динята и показваше колко е узряла и сочна.
8 признака, по които да познаем перфектната диня
1. Едра е, но не е тежка.
2. Пращи лекичко, когато я стиснете.
3. Издава кух звук, когато почукате върху нея.
4. Не е наранена по повърхността.
5. Стъблото (ако е налично) е сухо.
6. На една от страните има средно голямо тъмнооранжево петно.
7. Има блестяща кора.
8. Райетата й могат да бъдат ясно различени.
За финал:
– Не купувайте дини от търговци край пътя.
– Можете да познаете генетично модифицираната диня от естествената по прекалено гладката повърхност.
– Повърхността на естествените дини е леко грапава.
– Жълтеникавите фибри във вътрешността на динята са признак за наличието на нитрати.
8-те признака на добре узрялата диня са по публикация на BrightSide