Последни Рецепти
Последни Статии

Диня

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Диня вкуса на лятото
“Динени” разтоварващи дни ще ви помогнат да се разделите по-лесно с излишните килограми.

Дините са едни от най-приятните освежителни плодове на пазара през лятото. Родина на динята е Южна и Югозападна Африка, където в някой райони и днес растат горчиви, дребни, диви форми. Тя е известна на човечеството от най-дълбока древност. В древен Египет е заемала своето място на трапезата на самия фараон.
Коя диня е по-сладка: червената или жълтата. Опитайте и решете сами.

watermelon pix 3

Как да избираме диня?
Няма сигурен признак, дали една диня е узряла, но ако се съмнявате, купете само парче или помолете предварително да ви я срежат. Абсолютно точен метод за определяне зрелостта на дините не съществува. Един от признаците е че при почукване зрялата диня издава чист, ясен, а не глух звук, жълтото( а не бяло) петно на обратната страна, лъскавата кора, а също така възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът.
Когато бях малка продавача правеше малко квадратче в динята и показваше колко е узряла и сочна.

Как се съхранява диня?
Съхранявайте динята на стайна температура до 1 седмица.

Какво може да се приготви с диня?
* Яжте я нарязанина резени като пресен плод.
* Използвайте я за приготвяне на плодови салати.
*Пасирайте я, за да приготвите тропически напитки.
*Издълбайте вътрешността и използвайте кората, за да сервирате плодова салата.
*Интересно е, че в Египет и Израел, също както у нас консумират дините в съчетание с бяло сирене. Това е и основата на динената диета, като всяка моно-диета не повече от 5 дена на диня:)
*Динениете кори могат да се консервират, да се приготви сладко, а в началото на есента малките динчета отиват в бидона с туршията (баба правеше така).

watermelon pix 4

Хранителна информация за динята
Добре узрялата диня съдържа 5-10% захари, състоящи се от захароза, гликоза и фруктоза. В плода има още пектинови вещества, целулоза, витамините В1, В2, В6, С, РР, Н, фолиева киселина и каротин.
Без мазнини, наситени мазнини и холестерол.
С ниско съдържание на натрий.
Добър източник на витамин А.
С високо съдържание на витамин С.

Любими рецепти с диня
Сладолед от диня
Кошница от диня с плодова салата

watermelon pix 6

Диненият сок е отлично средство за утоляване на жаждата. Това е най-прекрасната храна в летните жеги.
История на динята
Родина на динята са тропическите области на Африка. Там, в пустинята Намиб и полупустинята Калахари, все още се срещат нейни диворастящи роднини. Култивирането и отглеждането на сочния и полезен плод започва още в древен Египет. В началото на нашата ера динята се появява в древна Гърция и в Рим, но навътре в Европа достига чак през Средновековието, по време на кръстоносните походи. Точно кога и как динята е пренесена по българските земи, не е известно. Вероятно е била позната още през античността. Съществуват повече от 1200 сорта. Дините са особено полезни в диетичното хранене при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката, подагра и при анемия. В много краища на България приготвят мед от сгъстен сок, който после се използва за правене на сладкиши. Прецеденият сок от зрели дини се вари на умерен огън, като постоянно се отстранява пяната и се разбърква, докато се сгъсти като сладко.

Как изглежда растението, което ражда този полезен плод?
Динята е едногодишно растение с влачещи се или виещи се с помощта на двуделни мустачки кухи стъбла, които се наричат милини или ластуни. Листата и са с пересто насочени дялове, поради което изглеждат като едра дантела. Те са покрити с власинки. Цветовете са и жълти. Едните от тях са по-дребни и имат само тичинки – това са мъжките цветове, от тях плодове не се развиват.
Женските цветове са по-едри. Тъкмо от тях, когато прецъфтят, се развиват малките завръзи, които постепенно наедряват и се превръщат в големи сочни дини тежки от 500г до 25кг.

15.08.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории