Последни Рецепти
Последни Статии

Как да не се напием

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Как да не се напием

Сигурно всеки нормален човек поне веднъж в живота си се е чувствал некомфортно след дълга алкохолна нощ. На всеки му се е случвало, може да го хване и от малко и дори да не помни какво се е случило. Хората със забавена обмяна на веществата, по принцип, ги хваща и по-бързо алкохола. Други пък съвсем не носят.
От много глава не боли. Тази народна мъдрост изобщо не е вярна, когато става дума за онова особено състояние, наречено махмурлук. Това е неразположението сутрин и е правопропорционално на изпития алкохол предната вечер.

vino nastya
Главоболие, обща отпадналост, сърцебиене, изпотяване, замрежване пред очите, шум в ушите. Това са най-общите прояви на махмурлука. Според лекарите те се дължат на увреждането на чувствителните структури на организма от алкохолната отрова.
За коледните и новогодишните празници сякаш хората са склонни да пренебрегнат неприятното изживяване сутрин за сметка на веселието предната вечер. По традиция на всяка трапеза има няколко вида алкохол и от тях опитват дори и твърдите въздържатели. За да не паднем под масата много бързо, токсиколозите препоръчват
да не се смесват питиетата. Внимавайте за подлостта на сладките питиета и разредения алкохол

Друг лесен начин да се напиеш е да ядеш салата, ядки, солени хапки и да разреждаш алкохола с вода. Зеленчуците и содата дразнят стомашната лигавица. По този начин се ускорява резорбцията на алкохола и той по-бързо се усвоява от организма.
Греяното вино и греяната ракия имат същия ефект. Бързото приемане на големи количества алкохол може да събори под масата и най-издръжливия пияч.
Пушенето увеличава допълнително интоксикацията на организма по време на пиене. За съжаление обаче това е последна грижа на участниците във всяка весела компания. Резултатите от напиването се усещат най-често едва след като купонът вече е приключил. Тогава махмурлукът, който според специалистите е
вид алкохолна интоксикация
започва да се проявява с пълна сила. С медицинска помощ процесът на изтрезняването е по-бърз и не оставя следи в организма.
Само специалист може да определи след съответните изследвания с какви отрови и до каква степен се е нагълтал махмурлията, както и да назначи правилното лечение. В болнични условия на препилия се вливат медицински разтвори, които го вдигат на крака, макар и не веднага. В аптеките също предлагат средства за облекчаване на състоянието, но те рядко дават желания бърз ефект. Най-разпространеният начин за преборване на махмурлука си остава
пиенето на зелева чорба

Макар че не може да замени клиничното лечение, зелевата чорба помага до известна степен след пиянство, защото е солен разтвор. Приемането му води до промяна в съставките на вътрешнотелесните течности на клетъчно и извънклетъчно ниво. Чаша зелев сок възстановява в определени граници нарушения воден баланс на организма в резултат на погълнатия алкохол. Почти същата благотворна за тялото работа може да свърши чаша солена вода или пък вода с мед, а най-добре айран.
Препоръката на познавачите е всеки да си знае мярката, а алкохолът да се приема с малка глътка, да не е на гладно, и с мезе.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории