Последни Рецепти
Последни Статии

Как да приготвим броколи

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Как да приготвим броколи
Приема се, че за съхраним полезните свойства на продуктите може да ги приготвим по всеки начин, стига да не са пържени. Но това не се отнася за броколито. Оказва се, че по време на варене губи своите полезни свойства.

brokoli

Единственият начин по който да приготвим броколи и да запазим полезните му свойства е като го приготвим на пара, достатъчни са само 3-4 минути. Парата не само не разрушава полезните му свойства, но и усилва полезните му свойства. До този извод са стигнали учени от университета в Илинойс.
Броколито съдържа сулфорофан – вещество, което може да предотврати развитие на рак. За да се формира сулфорофан е необходима мирозиназа (ензимен комплекс). Ако зеленчукът се вари или обработва по друг начин и една минута – мирозиназа се разрушава.
Учените ни съветват и с какво е добре да съчетаваме броколи. С горчица, репички, рукола и кръстоцветни зеленчуци (брюкселско зеле, обикновено зеле, къдраво зеле) – всички те усилват ползата от броколито.

Любимата рецепта с броколи
у дома е задушени зеленчуци. Приготвя се много лесно и е много вкусно. В съд за варене на пара (ползвам тенджера в която се поставя решетка) се налива вода, колкото да покрие до решетката. След като водата заври добавям моркови, нарязани на пръчици, розички карфиол, след като са готови, добавям накъсан на розички броколи за около 3-4 мин. Може в този момент да се добавят 2-3 с.л. замразена царевица и грах. След това се изсипват в купа и се овкусява с лимонов сок и зехтин

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории