Понички, класическа рецепта
Добави към моето меню
Понички
Рецепта споделена от Петя Цанкова
Продукти:
За тестото:
4 яйца
4 с.л. краве масло със стайна температура
4 с.л. захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче ванилова захар с аромат на портокал
2 щипки сол
1 ч.ч.прясно мляко
2 пакетчета суха мая (14 г)
2 ч.ч. брашно тип 650
3 ч.ч.брашно на Мел София Класик
За пълнеж:
1/2 к.подсладено кондезирано мляко (200 г)
За декорация:
50 г шоколад
1 к.л.олио
Начин на приготвяне
• В дълбока купа се смесват и разбиват (аз с миксера) яйцата, захарта, ванилиите, кравето масло, солта, маята и топлото мляко.
• В тава се пресява брашното и се прави кладенче, в което се излива яйчено-маяната смес.
• Замесва се меко нелепнещо тесто,което се оставя да втаса 45 минути.
• Разточва се на кора с дебелина 0,5 см и се режат кръгове с диаметър 6 см. Излизат около 40 броя.
• Поничките се пържат в добре загрято олио, на среден огън.
• Вече изстинали се пълнят с пълнеж по желание и се поръсват или с пудра захар, или с различни видове топинг. Самото пълнене става с помощта на щприц ,а при липса на такъв чрез разрязване на поничката.
• Аз ги напълних с кондезирано подсладено мляко и полях с разтопен шоколад .
Станаха страхотни, меки и пухкави, и горещо ги препоръчвам !
Да ви е сладичко!
Поредният кулинарен “вирус”, както се изразиха в една от групите, са тези понички по рецептата на Красимира Караатанасова. Наистина са много пухкави, мекички и вкусни и не за пренебрегване е, че са и лесни за направа!
Благодаря за споделена рецепта!
16.11.2012 г.