Последни Рецепти
Последни Статии

Как се съчетава ракия с храна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Ракията се приема за национална напитка в България. Така и в и други Балкански страни. Ако в Троян ще ви посрещнат с домашна сливова, в заведение ще ви предложат “Сливенска перла, то в Сърбия е дюлева. В моя роден край правят гроздова ракия, от джанки, от сини сливи, а на особена почит е кайсивата. Всяко семейство има свои традици при приготвяне на огнения елексир. И често се прави за да има отлежала за хубави поводи.

rakia

Когато се каже ракия и си представяме изстудена бутилка с домашен елексир, изпотени чаши, шопска салата с настъргано сирене. Това е представата през лятото. А през зимата поднесена с тънко нарязани мезета, домашна туршия и сланина. А греяната ракия се пие като елексир при изстиване или като аператив.

rakia slanina

Кои са най-удачните съчетания на ракия с храна?
Няма традиционни мезета за ракия, разказва Светлин Мирчев, който организира Ракиени кръжоци, в ефира на БНР.
Има мезета за отделните видове. От моя гледна точка обичаната от българите шопска салата не е подходящо мезе за ракия, защото в нея има домати, които са високо киселинни, а ракията също обикновено е високо киселинна. И това от чисто естетична, вкусова и логична гледна точка не е най-добрата комбинация.

Кайсиевите ракии се консумират със зелени продукти – спанак, лапад, зелени салати, а също така с много леки сирена – прясно сирене, моцарела и яйца.

Сливовата ракия традиционно е отлежала и обикновено е по-тежка. За нея са подходящи сушените меса, а за неотлежалите сливови – сланина, пръжки и друга по-мазна храна.

Гроздова ракия По-леко отлежалите гроздови ракии се съчетават добре с всякакви видове салати, в които има някакво месо или шунка. По-отлежалите – със запечени сирена и не много сухо месо.

Дюлевата е ракия, при която трудно може да се сбърка мезето: каквото и да се сервира към нея, все е подходящо, стига да не е много високо киселинно.

Крушовата ракия е предимно аперитив, но и тя изисква по- леки мезета – леки сирена, сорбе. Някои крушови ракии се съчетават много добре със синьо сирене, а други – с прошуто.

rakia kryzhok

Какво се случва на Ракия кръжок

До идеята за ракиен кръжок се стигна преди 3 години, разказва Светлин Мирчев. За всяка ракия сме разработили отделно мезе, правим вариации на тези мезета, стараем се всички те да бъдат интересни. Нашите събития, за разлика от класическите дегустации, където просто се пробва алкохол, са образователно-забавни. Целта ни е да научим хората на нещо – как се дегустира алкохол и в частност плодовият алкохол, какъвто е ракията. Призоваваме хората да комбинират правилно храната, която им е сервирана, с подходящата напитка. Ракиеният кръжок се прави на определена тема – избира се комбинация от ракии, например летни или зимни, или отлежали, или само сливови, или само гроздови и т. н.

Има ли за ракията определен сезон?
Ние се опитваме да покажем, че няма – отговаря Гергана Мирчева. Всички казват, че като дойде лятото, не е време за ракия, че сезонът за ракията е зимата. Но има много ракии, които се пият точно през лятото – гроздова свежа неотлежала, свежа дюлева, кайсиева ракия. За топлия сезон особено подходяща е крушовата ракия, а също така ябълковата ракия с добавен домашен пчелен мед (медовина), която силно изстудена е много приятна за лятото. Тя е 25 градуса, реално е ликьор, но на основата на ракия.
Другото важно нещо е правилната температура на консумация. Плодови алкохоли се консумират на температура между 12 и 20 градуса. Ако ракията се държи в обикновен хладилник, в момента, в който се сипе в чашата, тя достига оптималната температура за консумация.

Важно е хората да знаят какво им се яде и каква е правилната комбинация на храната и ракията, защото това променя цялостното изживяване. А моят съвет е да пият ракията както им харесва, казва Светлин. Но преди да си сложат лед или да я разредят, е хубаво да я опитат в оригиналната й форма. Защото ракията има едно послание, което трябва да предаде на хората. Технологът, който я е правил, е постигнал определен баланс в нея и е хубаво този баланс да бъде усетен.

Как се съчетава уиски с храна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории