С какво да заменим кафето
Добави към моето меню
Кой не обича кафе? Това е една от най-консумираните напитки в света. Всеки ден се изпиват по света повече от един милиард чаши.
Кога е време за сутрешното кафе
Добро време за първото кафе за деня е след 9.30 сутринта. Или казано по-точно – 2 часа след като сте станали.
От друга страна прекалена употреба на кафе води до различните странични ефекти на кафето, влияние върху човешкото здраве. Ако консумираме повече от 2 чаши на ден, рискуваме да увредим цялата си сърдечно-съдова система.
Ако ви се налага да замените ободряващата свежест на чаша кафе с друго питие, ето няколко предложения.
Две нови предложения:
Кафе от смокини
След като се оказа, че от листата на смокиня може да се направи страхотен домашен сироп, се оказва, че сушени смокини може да се направи и кафе.
На форум мисия Здраве 2018 изпих чаша кафе от смокини.
„Това е напълно безопасен и полезен продукт.Защо? Ето ви някои разлики между нашето кафе стандартното и другите кафе алтернативи: то набавя минерали, а естественото изтегля калция от костите;плюсът пред инката е, че няма глутен; смокиновото кафе дава реално чувство на тонус, тъй като има естистествен тонизиращ ефект заради високото съдържание на витамини и минерали; в същото време може да се консумира и преди лягане, защото липсва кофеин в него“ рзказва Петър Тачев от Пловдив, които показа алтернатива на кафето от сушени смокини.
Кафе от броколи
Много е казано за ползите от броколи. Ново здравословно предложение за кафе идва от Австралия – broccoli coffee – пише BBC.
Нов начин на обработка на броколи може да помогне за доставянето на дневната ви доза зеленчуци, като едновременно с това почисти организма ви от хранителните отпадъци. За целта трябва да изсушите броколито, да ги изсипете в кафето си и да го разбъркате добре. Засега е било прието със смесени чувства от феновете на кофеина в Мелбърн, където е било тествано в полеви условия. Но добавянето в сутрешното кафе не е единственото приложение на полезния зелен прах.
Може да се използва като като добавка при смутита, кексчета и дори супи. Две чаени лъжички от праха се равняват на една порция зеленчуци, като препоръчаната доза е от 5 до 7 дози на ден за здравословна и хранителна диета. Броколите са отличен източник на витамини C, K, A и B6, както и на фолиева киселина, магнезий и калий. “Данните показват, че хората все още не приемат своята необходима дневна доза зеленчуци и опциите като праха от броколи могат да помогнат това да се промени”, коментират учените от екипа, направили изследването.
И още заместители на кафето. Това са няколко традиционии напитки с които може да заменим кафето:
Какао
Това е напитката, която най-много се доближава до вкуса на кафето. Важно условие обаче е какаото, което консумирате да е натурално, а не инстантно , приготвено със захар. Чаша истинско вълшебно какао може да си приготвите, като за аромат добавите към него и малко мед, канела, карамфил или кардамон. Едно-две зрънца черен пипер пък ще ви загреят чудесно в студените дни, като, в същото време ще ви ободрят, тонизират и повишат настроението.
Чай
Две чаши черен чай доставят на организма точно толкова кофеин, колкото и чаша кафе. Млякото в чая, както го предпочитат англичаните, ще подсили енергизиращите му качества. Ободряващ силен чай, които ще ви дарят със страхотен тонус са тези от: жасмин, жен-шен, гъба рейши, мача, зелен чай, чай с добавки от кардамон и канела. Идея за ободряващ чай – перфектен заместител на кафето. Зелен чай се попарва с парченце джинджифил, чай от шипка и няколко парченца ябълка. След като поизстине, парченце лимон и лъжичка мед са съвършеният завършек, може да го приготвите в кана, а след това в термос да имате топла напитка за тонус през целия ден.
Кафе от печен смлян лимец, ръж, леблебия (или както му казват още “бабешко” кафе)
Напитка от печен смлян лимец (ръж, ечемик или леблебия) е здравословна. Тя ще повиши общия ви тонус и работоспособност, ще подобри кръвообръщението и храносмилането, стимулира обмяната на веществата.
Зелен шейк/смути
Експериментирайте с всичко що е зелено и се яде. Спанак, зеле, маруля, магданоз и т.н. притежават учудващо ободряващ и освежаващ ефект. Овкусени с микс от банан, авокадо, манго и/или ябълка.
Рожков на прах
Приготвя се като какаото и е също толкова сладък. Нужна ви е само малко топла вода и подправка според предпочитанията ви.
Джинджифил
Чаят от джинджифил е известен с многобройните си здравословни свойства. Едно от тях е ободряващият ефект. Освен при настинки, помага и за отслабване, защото ускорява метаболизма. Чаят от джинджифил е и добър имуностимулант!