Последни Рецепти
Последни Статии

Имате ли шанс да отслабнете?

Добавено в Други

Добави към моето меню

Имате ли шанс да отслабнете?

Решението за отслабване връхлита дамите някак си внезапно, при поглед в огледалото или върху стрелката на домашното кантарче, върху което обичат да се качват всяка сутрин. Но само по себе си това хрумване изисква сериозен и обмислен подход, особено ако е превишена нормата. Оценете шансовете си в борбата за изтощена и анемична фигура с помощта на този тест, като отбележите с “да” само онези твърдения, с които сте съгласни, и с “не” онези, които не споделяте:

1. Редовно ли правите гимнастика (вкъщи, в спортна зала, бягате за здраве)?
2. Знаете ли (поне приблизително) калоричността на продуктите, с които се храните?
3. Ходите ли поне 5-6 пъти дневно на неголеми разстояния?
4. Редовно ли се претегляте, за да узнаете теглото си?
5. Винаги ли имате у дома си диетични продукти, нетлъсто месо, извара, зеленчуци?
6. Представете си, че на работното ви място всички обичат да пият кафе или чай, а на вас не ви се иска. Ще пиете ли тези напитки просто ей така, за компания?
7. Дълго ли в дома ви стоят сладкиши, преди да бъдат окончателно изядени?
8. В състояние ли сте да не доизядете вкусна храна, ако сметнете, че сте изяли достатъчно?
9. Спохожда ли ви от време на време мисълта за някаква любима храна?
10. Устройва ли ви напълно вашият сегашен режим на хранене?
11. Доверявате ли се на мнението на лекарите диетолози?
12. Чели ли сте медицинска литература, нямаща отношение към вашата професия?
13. Често ли се чувствате уморена или безпомощна?
14. Станала ли е натрапчива мисълта, че сте прекалили с килограмите?
15. Отичат ли ви краката, когато вървите дълго?
16. Наддавате ли по някой и друг килограм по време на лятната почивка?

Запомнете това:
Грешките в начина на хранене са най-честата причина за бързото увеличаване на теглото. Нарушили сте баланса на храните, затова намалете висококалоричните храни, защото те се превръщат в мазнини, които се събират в депа под кожата – по корема, ханшовете, бедрата.
Застоялият живот води до минимално физическо натоварване, а оттам и до невъзможност да се оползотворят калориите. В резултат на това тялото започва да трупа запаси, увеличават се мастните натрупвания около вътрешните органи, застрашават сърцето, черния дроб и бъбреците.
Стресът е причина организмът да изразходва резервите си от глюкоза и започва да се стреми да събере нови. Тогава човек посяга към храни с повече захари, които влизат веднага в обмяната, а мазнините от ястията носят нови килограми.
Намаленото отделяне на полови хормони у мъжете и жените след 50-те години също е причина за напълняване. Организмът се пренасочва към излишъка от глюкоза с дебелеене.
Наследствеността също определя пълната фигура – открити са група гени, които се предават по наследство и ръководят обмяната на въглехидратите и мазнините. Когато гените се включат в действие, започва неудържимо дебелеене.
Алкохолизмът е между честите причини за бързо затлъстяване, защото алкохолът е лесен източник на енергия. Организмът бързо свиква с него, не може да оползотвори идващите от храната калории и трупа излишни запаси.
Диабетът е свързан с пълнотата – бързото дебелеене без видима причина винаги е несъмнена причина за започващ диабет. Намаленият инсулин води до повишаване на захарта в кръвта. Организмът се бори с това, като трупа ненужни резерви.

Отговори на теста:
Ако преобладават отговорите “да”: Помислете си – вие действително ли сте толкова волева натура, или сте поизлъгали в отговорите си на този тест? Ако се каните да поотслабнете, то сега е най-подходящото време да започнете да смъквате теглото си. Хиляди чаровни дебеланки (хубави жени или, както се казва, Рубенсови мадони) ще заридаят с горчиви сълзи от завист към вашата издръжливост и упорство (а може би просто инат!).
Ако имате приблизително еднакъв брой отговори “да” и “не”: Вие се движите, общо взето, в правилна посока, но някак на тласъци, нещо като “крачка напред и две назад”. Опитайте се да не си поставяте глобални планове за отслабване, не започвайте твърда диета и не гладувайте, а само преразгледайте състава на продуктите, които консумирате. Например заменете свинското и салама с варено говеждо месо, вместо пържени картофки яжте варени, вместо салата с олио или зехтин хапнете винегрет. Същото направете с гимнастиката: вместо час интензивни упражнения правете по 10 минути, но затова пък няколко пъти ежедневно.
Ако имате повече отговори “не”: Нека да използваме отговора на прословутото радио Ереван: да оставим фигурата на спокойствие и да не разваляме такава апетитна “прасковка”. Все едно, на вас няма да се удаде да отслабнете дотогава, докато режимът ви на хранене не бъде напълно променен. Пък и силата ви да направите тази решаваща крачка, по всичко изглежда, не ви достига. Запомнете, че на доста мъже впрочем се харесват пълните жени и предпочитат ръцете им винаги да са пълни с дамска плът.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории