Последни Рецепти
Последни Статии

Обичате ли горещо какао

Добавено в Здравословно хранене, Подправки

Добави към моето меню

Оказва се, че какаото е полезно за мозъка, защото в него се съдържат големи количества флавоноли – антиоксидант, който подобрява мозъчното кръвообращение.

cocoa hot pix
така изглежда чаша горещо какао

Не всички видове какао, продавани в магазините, съдържат необходимото количество флавонол, който придава на напитката горчивия вкус и затова някои производители намаляват неговото съдържание. Но пък именно наличието на горчив вкус може да е индикатор, че какаото, което сте си купили, не е допълнително обработено. Препоръката е да се търси качествено холандско какао.
За да приготвите чаша горещ шоколад са ви необходими
2 ч.л. качествено какао ма прах
250 мл гореща вода
Може да добавите прясно мляко, сметана, кокосова сметана, подсладители по вкус, шоколад, нещо за украса. Рецептата по която го правя у дома е с малко съставки само какао, вода и лъжичка мед.

На флавонолът се дължи и действието на популярните екстракти от гинкго билоба, които се използват за същата цел. Използва се в медицината в някои схеми за лечение на болести, свързани със слаб кръвоток в съдовете на главния мозък.

Какаото подобрява кръвообращението
Специалисти от САЩ са установили, че горещият шоколад подобрява кръвообращението и държи „на крака“ хора над 60 години.
В проучването са участвали 44 души с периферна артериална болест (стеснение на артериите). Изследваните лица са консумирали три чаши какао дневно за период от шест месеца. В края му изследваните лица са били подложени на двигателен тест.
Специалистите са установили, че възрастните индивиди, приемали какао, са способни да изминават по-дълги разстояния, отколкото в началото на изследването.
Какаото е богато на съединението епитехин, което се среща и в черния шоколад.
Според изследователите въпросното съединение подобрява кръвообращението в прасците, позволявайки на участниците да вървят по-дълго.

kakao museum
Снимките са направени в музей на шоколада в Москва

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории