Последни Рецепти
Последни Статии

Каква риба да купим за Никулден?

Добавено в Готварски техники, Празници

Добави към моето меню

В България е трудно да купиш риба, заради предлагането и несигурността какво ще избереш. Ако има етикети на рибата те не съдържат цялата информация или трудно се чете. Трябва да пише от къде идва рибата, кога е уловена, какъв улов е, как е отглеждана, как е съхранявана, замразявана ли е, ако се продава като прясна замразявана ли е преди това… Препоръките за балансирано хранене са ясни – 2 порции риба на седмица.

Традиционно в България риба се купува най-много за Никулден. Традицията повелява да се приготви ястие с шаран. Рибата се предлага за празника на цена около 6 лв, препоръката е да се избира такава с тегло около 2 кг, защото тогава проблема с костите е по-малък.

Рецепти с шаран
sharan

Ето на какво да обърнем внимание при купуването на прясна риба, съгласно БАБХ:
– Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой прозрачна слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
– Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно прилепени за тялото, както и перки.
– Не трябва да има разкъсвания.
– Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.
– Очите трябва да са бистри.
– При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
– При отваряне на вътрешността на рибата – коремната кухина е със седефен блясък и вътрешните органи са с характерната за рибата миризма.

Сред най-честите измами на търговците е да предлагат замразена риба като прясна. За да не подвеждат потребителите, задължително трябва да изписват дата на размразяване.

riba magazin

Тази година и търговците, и рибарите отчитат дефицит на някои видове черноморска риба. Затова и цените на българската риба са по-високи тази година. Tова е и причината
на Никулден рибарите да организират символичен протест
“Как да бъдат доволни, като уловът беше, не бих казал даже нулев, а отрицателен, просто нямаше риба. Дори и цацата намалява, черноморската акула почти не се забелязва, моруна няма вече в количества, годни за улов”, заяви Димитър Янчев от рибарско сдружение “Морски сговор”.
Риболовният сезон е свършил и сега чакат до седмица-две да се появи карагьозът. За празника на рибарите са приготвили осолена илария и солен паламуд.

Рецепти с паламуд

Природозащитници призовават за устойчив избор на риба за трапезата на Никулден. В България в сравнение със средното ниво за ЕС консумацията на риба все още е по-ниска, но тенденцията е постоянно да се увеличава.
Близо 90% от рибните запаси в света се експлоатират или до краен предел, или дори над крайния предел, тоест взема се повече, отколкото се възпроизвежда“, каза Иван Радев от природозащитната организация WWF.
Нашето потребление на риба се е увеличило двойно през последните годиниЛови се риба, която все още не се е възпроизвела, т.е. има неселективен улов” , каза Калина Бояджиева от WWF.

От организацията са изготвили наръчник за избор на риба. В него са събрани основните видове, които българите консумират, и има информация за състоянието на запасите и по какъв начин те се отразяват на околната среда.

Направили сме го на принципа на светофара, т.е. зелен цвят – препоръчваме, червен – по-скоро избягвайте, жълт – премислете. Има и допълнителен син цвят, който означава, че съответният продукт се предлага със сертификат и ние съветваме хората да търсят посочените сертификати“, поясни пред бТВ Калина Бояджиева.

Така например ципурата е с жълт цвят, ако е отгледана в аквакултура, и в червен цвят, ако е ловена с дънни тралове.
Рецепти с ципура
Паламудът също е с жълта и червена точка, като това отново зависи от начина на улов, който би трябвало да бъде задължително упоменат на етикета.

Калканът е строго червен – причината е, че по време на улова попадат и други видове, особено голям е проблемът с морските бозайници. Също така самият вид е силно намалял, което е притеснително.
Рецепти с калкан

Добра история за отглеждане на риба:
Пъстърва – собствено производство и тази година преди Никулден ще предложат на посетителите монасите от манастира “Благовещение” край кюстендилското село Копиловци. Рибата е от вида “Сивен” от развъдника на манастира край с.Трекляно на границата със Сърбия.
Всеки ден до Никулден екип от монасите заминава за развъдника. Ловят пъстърва в късниия следобед, а вечер и през нощта я почистват и измиват. Чистената риба предлагат по 12 лева за килограм, нечистената – по 10 лева. Работят само по заявки, които идват онлайн. Преди празника им се налага да ловят по над 100 кг дневно – за клиенти предимно в столицата, сред тях и заведения. Сивенът на монасите е в класическата форма – по около 200 г парчето. През януари-февруари те сами зареждат клетки – не в инкубатори, а в дървени клетки, за да оплодят хайвер за ново поколение сивен в развъдника. Няма нито грам химия в нашата пъстърва, категоричен е йероманах Висарион.

Рецепти с пъстърва
Яли сме отгледана по този начин риба, която плува в малък басейн в заведение и ти носят поръчката със съвсем прясна туко що сготвена риба. Заслужава си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории