Яжте сирене – намалява риска от сърдечносъдови заболявания
Добави към моето меню
Известно е, че „една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Съдейки по резултатите от китайско изследване, можем да перифразираме популярната поговорка така: “Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен”, пише в. “Дейли експрес”, предаде БТА.
Най-традиционния продукт в нашата кухня – бяло саламурено сирене – вкусно и полезно, ако е направен добре Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен
Авторите на проучването от университета на Суджоу са установили, че хапването на сирене намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 14%. В тестове с доброволци китайските специалисти са отбелязали най-отчетливо понижение на риска сред изследвани лица, които консумирали около 40 грама от млечния продукт дневно.
Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства.
Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини, които осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести. И въпреки че изобилстват от мазнини, по-малка част от тях се усвоява от тялото благодарение на повишеното съдържание на калций.
Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. “European Journal of Nutrition”, припомнят, че според предишни проучвания сиренето повишава нивата на т.нар. “добър” холестерол и намалява тези на “лошия”, и освен това съдържа киселина, която предпазва от запушване на артериите.
Диетолозите напомнят, че въпреки наличието на полезни вещества в продукта, той не се препоръчва за хора с наднормено тегло или с високо кръвно налягане заради повишеното съдържание на сол. Експертите предлагат като алтернатива нискомаслените прясно и кисело мляко.