Последни Рецепти
Последни Статии

Какво пият по света

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво пият по света

“Оказва се, че географското разположение е определящ фактор за това какви напитки и в какво количество консумират хората. Този анализ и данните в него ще помогнат на държавите и населението в тях да преминат от еднотипни и неефективни диетични политики към мерки, които отговарят на действителността във всяка отделна страна “, коментира Дариуш Мозафариан от университета Тафтс в Бостън.
Той и неговите колеги са подготвили отчет, публикуван в списание PLoS One (Global, Regional, and National Consumption of Sugar-Sweetened Beverages, Fruit Juices, and Milk, http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124845), който представя данните за употребата на различни безалкохлни напитки, мляко и подсладени напитки в 187 страни по света мира. В доклада учените разкриват и строгата географска връзка между всеки тип напитка и регион от планетата.

Швеция, Дания и останалите страни от Скандинавския полуостров консумират най-много мляко на планетата – средно, около 1,6 чаши на ден. За разлика от тях, страните от Карибския басейн пият повече от всички останали газирани и други вредни сладки напитки, изясниха учени при подготвянето на доклад за употребата на различните видове напитки във всички краища на Земята.

milk kana
Например, жителите на Скандинавските държави, а също и Исландия пият рекордното количество мляко от около 1,6 чаши на ден, което е почти два пъти повече от средната норма на планетата. В тропическите и бедните страни се пие значително по-малко мляко.
Плодовите сокове се оказали напитката фаворит в развитите и богати държави като САЩ, Германия, Австралия и др., с някои малки изключения като Колумбия и Габон. Най-малко сок се пие в някои държави от Централна Африка и Китай, сочи отчетът.
Колкото до вредните безалкохолни напитки, то лидерите тук – страните от Карибския басейн и Мексико имат потребление, двойно по-високо от средната норма за света, като на ден жителите им изпиват поне по две такива напитки. Най-малко пият газирано в Китай, където местните жители употребяват не повече от 1/5 чаша кола на ден, посочват изследователите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории