Последни Рецепти
Последни Статии

Какво помага при глаукома

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Глаукомата е група очни заболявания, които причиняват прогресиращо увреждане на очния нерв на мястото, където той се отклонява от окото, за да пренесе зрителната информация към мозъка
От развиването на глаукома не е застрахован никой. Някои групи обаче са по-предразположени към болестта. Сред тях са хората над 45 години, африканците и азиатците, хипертониците и диабетиците. Сред рисковите групи са и всички, които страдат от подчертано късогледство или в семейството им има човек с глаукома.
glaukoma 1
Рутинните прегледи на очите са жизненоважни, за да се открие глаукомата навреме. При тях специалистите трябва да направят следните изследвания:
Тест за острота на зрението
Тест за зрителното поле, който измерва периферното зрение
Преглед на очното дъно, за да се видят ретината и зрителният нерв
Тонометрия – измерване на очното налягане
Гониоскопия – преглежда дренажните канали за вътреочната течност

Чаша чай пази от глаукома
Пиенето дори на една чаша горещ чай на ден значително намалява вероятността от развитие на глаукома, помътняване на очите, една от основните причини за пълната загуба на зрение.

tea citrusi ginger zima pix 450

Екипът на д-р Ан Колман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис е стигнал до това заключение, след наблюдение на живота на около 10 000 медицински сестри и професионални здравни работници, участвали в националната програма за здравословно хранене от 2005 до 2012 г. Участниците в този проект не само редовно преминават тестове и пълни здравни изследвания, но също така споделяли какво ядат и пият, доколко добре спят, както и други подробности от ежедневието си. Някои от тях са подложени на прегледи на очните дъна и роговицата преди и след началото на наблюденията. Изучавайки тези данни, лекарите са установили, че хората, които често консумират големи количества горещ чай, но не и газирани и други студени напитки, много по-рядко страдат от глаукома, в сравнение с останалите медицински сестри.

Активно движение
Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис анализирали данни за здравословното състояние на възрастни американци и установили, че за физически най-активните хора рискът от глаукома е със 73 на сто по-малък в сравнение с този за физически най-малко активните
Получените резултати навеждат на мисълта, че намаляването на риска от глаукома не трябва да се свързва просто с физическа активност – заяви ръководителката на изследването Виктория Ценг. – Хората, които извършват високоскоростни упражнения и правят повече крачки, докато ходят или бягат, са с по-малък риск от глаукома в сравнение с индивидите, чиито упражнения са нискоскоростни и включват по-малко крачки.”

old couple pix 2

Някои изследвания заключиха, че физическите упражнения променят притока на кръв в очите и очното налягане, които могат да повлияят върху риска от глаукома. Нужни са обаче допълнителни изследвания, преди да се формулират лекарски препоръки, свързани с физическата активност и риска от глаукома, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската академия по офталмология в Ню Орлиънс.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории