Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепта за капама

Добавено в Българска кухня, Ястия с месо

Добави към моето меню

Моля Ви търся рецепта за Капама в каленик. Благодаря Ви предварително.Весели празници от мен и слънчева Флорида !!
Този въпрос беше зададен на страницата във Facebook и като резултата тази публикация

Рецепта за капама споделена от Hristina Minkova
Ще ти кажа моята рецепта,която приготвям от години и всъщност можеш да импровизираш, което е хубаво, в готвенето трябва да има и сърце и част от теб. Продукти: пилешко,свинско (по желание -тоест която част предпочиташ), наденица добре е с повече подправки и сурова или пушена, придава страхотен аромат, задължително сърми и не само кисело зеле има разлика голяма и пълнени чушки, не сухи.
Първо си увкусяваш месото, аз слагам само малко сол, черен пипер и червен пипер, имай предвид, че киселото зеле е солено и го намазвам с малко олио, защото не обичам сланина в никакво ядене да слагам.
Започвам да нареждам в гювеч най – отдолу слагам малко зелеви листа да не се запече, след това ред месо после сърми, наденица пак месо и така докато свършат продуктите. После наливаш една чаена чаша вода,залепваш ръбовете на гювеч с лепкаво тесто и печеш поне 3часа на 200 градуса с вентилатор.Това е моята капама, надявам се да ти хареса и да ви е вкусно!Весели празници

Рецепта за капама споделена от Didi Iv-Mell
Продукти
свинско месо – 1 кг. прошарена с месо сланинасвинско месо – кайма 1 кг.свинско месо – ребра 250 – 300 гр.пилешко месо – 1 пиле, кисело зеле – 2 глави, кървавица – 300 гр.ориз – 3/4 ч. ч.лук – 2 глави, черен пипер – 2 ч. л.сол
Приготвяне на Капама по бански

Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера.

Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте с 1 и 1/2 чаша вода. Оставете я на слаб огън да ври, докато набъбне оризът.

С една част от сместа, напълнете пилето, а с останалата свийте сарми в листата на зелката.

Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката.

Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу. Върху тях наредете последователно малко нарязано зеле, пилето и ребрата Между ребрата и над тях, наредете сармите.

Поръсете с черен пипер. След това наредете месото, зелето и сармите. Най – отгоре сложете кървавицата и я покрийте с две големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто.

Сложете яденето само да заври на печката, след което го задушавайте в умерено силна фурна най – малко 3 часа.

Поднесете готовото ястие в тава, като в средата сложите пилетоа и кървавицата, а наоколо наредите сармичките, зелето и сланината.

Капамата може да бъде и без сърми, като зелето се нарязва на ситно.

kapama

Рецепта за капама споделена от Мариана Спасова
Капама
Необходими продукти :
300 гр. чекане (червено цвекло от туршия)
Една или повече глави кажел (кисело зеле ),зависи от големината на капамевата тенджура (съда в който приготвяме капамата )
Четвърт прясна зелка
Телешко ,свинско ,дропка (сланина) ,кървавица ,пилешко месо от бутче или пилешко филе.
500 гр. ориз ,една глава лук,1 кафеена чаша олио.
Черен пипер , дафинов лист , градинско ( семената на див копър- събира се от поляните в края на лятото).
Бяло вино.
Начин на приготвяне:
Нарязваме киселото зеле,чекането и прясното зеле и ги смесваме.В олиото запържваме лука и ориза до прозрачност.
Подправяме с черен пипер.
На дъното на тенджерата редим сланина нарязана на тънко,
следват зелето ,всечки меса ,ориза и отново зеле.
Наливаме бяло вино , такова количество ,че като се наклони тенджерата , течността да дойде до ръба на съда.Захлупваме и слагаме в незагрятата фурна . Включваме и когато заври намаляваме на 100 градуса . Приготвя се за около 6 часа .
Тъй като капамата се приготвя за Коледа,Нова Година или друг празник, препоръчвам ви да приготвите капамата през вечерта и тя ще се пече през нощта докато спите .На следващия ден ще имате готово ястие и ще имате време за покупки или приготвяне на останалите ястия за празника.

Рецепта за капама споделена от Irina Černá
Аз капамата я знам като сбор от всички меса и сърми останали от коледната трапеза. По-особено е покриването на дъното със зелеви листа и затварянето й с такива. Реденето вътре е по желание, но за предпочитане е сухите меса да са между мазните.
Колкото по дълго е във фурната (задължително слаба) толкова по-добре. И 1та чаша вода стига, даже, ако няма сурово месо е предостатъчна. Аз бих пропуснала кървавицата и бих сменила пилешкото с телешко и пушен бекон.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории