Последни Рецепти
Последни Статии

Капама по бански

Добавено в Българска кухня, Ястия с месо

Добави към моето меню

Дни преди Световното първенство в Банско на 23-24 февруари 2019 излезе новината, че има най-малко 30% спад на зимните туристи в Банско и района (нещо за което трябва да благодарим на управляващите, защото без природа, само с офериране на най-ниска цена за all inclusive няма как да се получи устойчив туризъм). Клиентите искат изживяване! и добро обслужване. Кулинарният туризъм е такъв – да опознаеш един народ или район чрез храната, която се приготвя там, чрез виното и традициите.

Ути Бъчваров и кметът Икономов сготвиха 200 кг капама в Банско
Стотици опитаха най- популярния за района местен специалитет.

kapama bansko uti
Двеста килограма банска капама с претенция за рекорд приготвиха на 24 февруари 2019 г. на площада в курортния град кулинарният водещ Ути Бъчваров и кметът на Банско Георги Икономов.

Специфичната технология за приготвянето на банската капама и времето, за което тя става готова – около 4 часа, са били най-голямото предизвикателство пред двамата майстори. Идеята е от 2018 г, и се реализира с посланието „да се пази традицията, да се пазят истинските наши ястия, които са невероятни“.

kapama bansko uti 1
Майсторите споделят и защо избрали точно това традиционно за Банско и района ястие.
Капамата е едно ястие, в което трябва да има онова усещане за гостоприемство и посрещане на гости, което е много характерно за Банско“, каза Ути Бъчваров.

Капамана е наистина царят на яденото“, допълни го кметът Икономов.

Банската капама беше приготвена на площада и изпечена в огромен съд, тъй като обемът ѝ е половин кубик, а теглото около 200 килограма.

„В крайна сметка, хората, които са дошли тук заради Световната купа по ски искат да ядат нещо национално, известно, и то да е в достатъчно голямо количество – около 200 кг“, каза Ути Бъчваров.

kapama bansko uti 2

Всички гости на Банско и най-вече чужденците да видят нещо интересно, типично. Първо е лесно да се направи и второ – много е атрактивно, трето – много е вкусно“, обясни кметът Икономов.

Рецепта за Банска капама
Продукти:
телешко месо от гърдите – 600 г,
свинско месо от гръбнака с прешлените – 600 г,
една малка кокошка- 1 кг,
шарена сланина с кожа – 300 г, може и бекон,
2-3 бр. кървавица,
кисело зеле – 2.5 кг,
ориз 200 г,
туршия от червено цвекло-500 г,
лук 30-40 г,
растително масло – 100 мл.,
червено вино – 100 мл.,
зелев сок- 100 мл,
чер пипер – 3 г.,
2-3 бр. дафинов лист,
½ ч.л. черен пипер – зърна,
малко чубрица- 2-3 щипки.
Може да се добави сол, но не по-вече от 10-15 г

141029-16

Начин на приготвяне:
* Оризът се запържва в част от мазнината със ситно нарязаният лук, червен пипер, и омесва с нарязаното зеле и цвекло /зелева смес/.
* В подходящ голям глинен съд, на дъното се нарежда ½ част от сланината нарязана на парчета с кожата надолу. Върху нея, нарязаното на парчета свинско месо – ½ част. След това слагаме измитата и почистена кокошка напълнена със зелева смес и оградена със зелеви сърми или със сместа.
* Отгоре нарязаното на парчета телешко месо. Още един пласт зелева смес,кървавицата и свинско месо.
* Най- отгоре останалата част от сланината с кожата нагоре. Между тези редове от месо слагаме равномерно зърна черен пипер, дафинов лист и чубрица.
* Преди да се затвори съдът, се наливат олиото, виното и зелевият сок. Слагат се няколко цели листа от кисело зеле най отгоре, запечатва се капакът с тесто и пече на умерена фурна -170 градуса. 4 часа.
* След опичането му, месото се изважда в широк съд. Като в периферията му се подрежда първо, най-горният пласт месо, а в средата трябва да остане кокошката. Може да се подправи ястието при сервиране с настърган хрян.

Още 4 Рецепти за капама

снимки от Банско: Кети Тренчева, БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории