Карамел
Добави към моето меню
Карамел
Има ли някой, който да не обича крем карамел или карамелизирани орехи или ябълки… това определено е вкусотия.
Карамелът е кафяво до тъмно-кафяво вещество, което се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса. Това е основен сладкарски продукт, който се използва като добавка в пудинги и сладкиши, като пълнеж или като топинг. Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus /захарна тръстика/, през 18 век.
Американците, известни със своята традиция да наричат почти всеки ден на някой продукт или храна, не са пропуснали и карамела.
NATIONAL CARAMEL DAY – APRIL 5
Ние ще се възползваме от този повод за да ви представим няколко интересни факти за карамела и няколко рецепти.
1. Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Кока-Кола.
2. В съвременните рецепти се използва глюкоза, заради по-лесното й карамелизиране.
3. Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в Америка и Канада. (Помните ли бонбоните Карамел Му, Лакта, а днес толкова популярно е „Дулсе де лече“, на руски е Сгущенка, а на бг – кондензирано сладко мляко)
4. Карамелът може да се използва за кола маска.
5. Любимото сладко изкушение на българите е Крем карамел.
6. Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите
7. Карамелът е една от причините да се увеличат вноса и производството на захар в Европа
8. Топ готвачите използват карамела за декорация като правят различни форми
9. Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези.
10. През 2016 г. цвят карамел е един от най-актуалните в боите за коси
Крем карамел
Чували сме много митове и легенди за крем карамела – това е една проверена рецепта
Една по-различна рецепта – Крем карамел в тиква
Рецепта с тиква, яйца, мляко има много, но с тази ще впечатлите
И рецепта от арабската кухня станала хит – Кодрит Кадир
Kрасив, ефектен и много апетитно изглеждащ арабски сладкиш!
Нещо много любимо от детството – Вафлички с орехи и карамел
Хрупкави вафлени кори, ароматни орехи и прекрасен карамел!
Млечна баница с карамел и юфка от фини кори
Карамелизиран лук – опитайте като поднесете с месо. Ребърца с карамелизиран лук
Крехки и вкусни!
Опитвали ли сте солен карамел? Рецепта за Хляб със солен карамел
Красиво оформен хляб хармоника със заливка от карамел и орехи
Това, което препоръчват сладкарите е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийз кейк с карамел, който се е наложил успешно в елитните ресторанти в Италия, Франция и Германия.
Карамелен чийзкейк
Уникално вкусен чийзкейк обгърнат с карамеле за заливка