Последни Рецепти
Последни Статии

Гратен с карфиол

Добавено в Френска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Гратен с карфиол
Това е вид запеканка.Гратен е термин от френската кухня и представлява ястие запечено със сос и поръсено с настъргано сирене, кашкавал или сухар, благодарение на които при запичане във фурната се образува апетитна коричка.

karfiol-graten

Продукти за 4 порции
800 г карфиол, една средна топка карфиол
200 г сметана
5-6 скилидки чесън
200 г кашкавал
200 г сирене
50 г краве масло
индийско орехче смляно на вкус
бял смлян пипер на вкус
сол на вкус

Рецепта за гретен с карфиол
• Топката карфиол се накъсва на розички
• Слагаме карфиола в съд за варене на пара или в гореща вода. Около 10 мин са достатъчни
• През това време смесваме ½ кашкавал настърган, натрошеното сирене, подправките, сметаната, нарязаните на ситно скилидки чесън и подправките
• Карфиола отцеждаме от водата. Подреждаме в тавичка и заливаме със сметановата смес
• Печем на средна фурна около 10 мин, изваждаме и поръсваме с останалия кашкавал. И връщаме да се запече, за около 5 мин.
Резултатът е нежен и вкусен гратен със сметанова нотка

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории