Карфиол на фурна със сирена
Добави към моето меню
Карфиол на пазара може да се намери от септември до началото на зимата. Изключително полезен, диетичен, вкусен, не само на туршия. Може да приготвяте редовно задушени зеленчуци на пара – карфиол, моркови и броколи и да овкусявате с лимон и зехтин. Може да го добавите към крем супа, да го запечете със сирена на фурна или да направите малко по-богат (и калориен)вариант със сос бешамел и сирена. Вкусно е. Опитайте.
Карфиол на фурна със сирена
Продукти:
1 глава карфиол, около 1 кг почистени розички
200 г сирене или смес от сирене, извара и кашкавал
2 скилидки чесън
1 щипка черен пипер
2 с.л. олио
За сос Бешамел:
4 с.л. масло (олио)
4 с.л. брашно
500 мл прясно мляко (може 1:1 мляко :вода или зеленчуков бульон)
Смлян черен пипер на вкус
1 щипка смляно индийско орехче (по желание)
Начин на приготвяне:
• Карфиолът се накъсва на розички
• Тавата се подмазва с 1 с.л. олио и розичките карфиол се редят равномерно на пласт. Поръсват се с 1 с.л. олио и тавата се слага във фурната на 200 градуса (около 10 мин)
• През това време се приготвя бешамела. В тиган се загрява мазнината и се добавя брашното, разбърква се докато стане златисто. Добавя се млякото (може и с вода) и продължава да се бърка в една посока докато се получи гладък сос. След като заври се дръпва от котлона и се овкусява със смлян черен пипер и индийско орехче
• Изважда се тавата с карфиол от фурната и се добавят сирената, разбърква се и се залива равномерно със соса
• Ястието се пече около 20 мин. по желание се поръсва с настърган кашкавал и се запича до златисто.
Порции: 4
Време за приготвяне: 10 мин
Време за готвене: 30 мин