Сусамени гевреци
Добави към моето меню
Много вкусни сусамени гевреци
Рецепта и снимки Снежана Костова
Продукти
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. топло мляко
1 ч.ч. растително масло
3 с.л. захар
1 с.л. сол
1 пакетче суха мая
около 700 г брашно
¼ чаша меласа (петмез)
1 чаша вода
200 г сусам
Начин на приготвяне:
• Разтворих маята в топлата вода, добавих една лъжица захар и две лъжици брашно, разбърках и оставих да втаса.
• В съда, в който меся, сложих топлото мляко, олиото, останалите две лъжици захар и солта. Изсипах втасалата мая и постепенно добавях пресятото брашно и замесих меко, нелепнещо тесто.
• Оставих да втаса. Втасалото тесто, разделих на 22 топчета ( при мен се получиха по 61 г)
• От тях оформих еднакви по дължина фитили. Два, по два усуквах фитилите и след това завивах на гевречета и така направих 11 броя.
• Разтворих петмеза в хладка вода и запекох в сух тиган сусама.
• Всяко геврече топнах в петмеза и овалвах в сусам. От топлата вода, те бързо втасаха и докато овалям всички гевречета в сусама, първите бяха готови за печене. Пекох на 200 градуса да зачервяване. Гевреците са невероятно вкусни и меки, по хубави не съм опитвала!