Карнъярък
Добави към моето меню
Карнъярък
или може би ви е познат под друго име
рецепта Юммю Варналъ
Продуктите са на око – патладжан, кайма, стар лук, домати, няколко скилидки чесън, сол, черен пипер, олио. Измих и обелих на ленти патладжана, сложих го за 30 мин. в подсолена вода, след това го измих и подсуших. Изпържих го от всички страни. След това нарязах на ситно изчистиния лук, сложих го в тигана, прибавих каймата ( около 300 г. за 8 по-малки патладжана), чесъна – ренде, черния пипер и солта, запържих ги до готовност. Добавих 2 домата нарязани на ситни кубчета, оставих сместа още няколко минути на котлона и преди да я сваля добавих и ситно нарязания магданоз. Взех патладжаните с малка лъжица направих процеп по дължината им, поомачках вътрешността малко, след което ги напълних с плънката. Подредих ги в тавичка, отгоре им сложих по филийка домат, може и чушка, но в момента нямах, залях ги с 2 ч.ч. вода размита с 4 с.л. доматено пюре и сол на вкус или може да се използват пресни домати минати на ренде, но тогава намалям количеството на водата. Пека на 180 С до изпичане на филийките домат. Да ви е сладко!
като допълнение – изберете по малки патладжани, обелете ги и ги запържете от всички страни. не до готовност, защото ще се пекат допълнително. така ще омекнат и ще можете да сложите плънка. Оказва се, че това е много популярна рецепта от турската кухня, в превод означава “рязан корем” – какви точни и многозначещи имена имат само рецептите, друга много популярна рецепта от турската кухня много популярна рецепта има име, което значи “имамът падна”
Това е линк към подобна рецепта в библията в кулинарното изкуство Baked aubergines stuffed with minced lamb