Картофено агне
Добави към моето меню
Рецепта споделена от Диди Миланова. Пoдходяща за Герьовден и за всеки празничен повод
Картофено агне
пълнено с кайма- тази рецепта е научена от Ваня Бикова
ПРОДУКТИ
2 кг картофи
500 г кайма
1 глава лук
1 морков
1 зелена чушка
100 г сирене
2 маслини за очи
1 маслина за ноздри
червена чушка за език
кимион
черен пипер
сол на вкус
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме картофите, обелваме ги и още топли ги намачкваме, докато станат на пюре.
Разстиламе пюрето в тава. В загрятото олио запържваме нарязания лук, добавяме каймата, зелената чушка, рендосания морков и подправките. Щом се изпържи каймата, я отцеждаме от мазнината и я разстиламе върху картофеното пюре.
Оформяме тялото на агнето, като каймата трябва да остане завита в пюрето. Правим глава, уши и опашка. За очи -маслините, език – червена чушка, ноздри – маслина.
Запичаме го в загрята фурна не повече от 20 мин. Щом изстине, го поръсваме с рендосано сирене.