Последни Рецепти
Последни Статии

Причини за депресия

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Депресията, симптоми и защо се появяват, написана след разговор с приятел, който на няколко пъти употреби думата “дешресирам се” Какво може да бъде повод за депресия при един успяващ мъж, в разцвета на силите и с много възможности. Разочорование от хората, умора от работата, от натоварената работа онлай всеки ден по проекти, работен ден, продължаващ по 12-15 часа обвързан със срокове и резултати, разочорование от хората, търсенето на подходящ партньор, болката от това, че родителите ни вече остаряват и нещата не са както са били в детството ни.

Според статистиката само в Америка има около 15 милиона човека, които страдат от депресия.
Причините за депресия
са много разнообразни – наследственост, преживяно насилие, хроническо заболяване. Депресия могат да предизивкат и съвсем неочаквани неща. Интернет изданието FYI су8 необикновени причини за депресия.

depression

1. Социалните мрежи
Скоро депресията предизвикана от социалните мрежи ще стане офиациална диагноза. Затова вече се говори сериозно и се обсъжда в Американската академия по педиатрия. Съгласно изследванията хората, които прекрват много време в социалните мрежи впоследствие показват класически симптоми на депресия. Обяснението е в това, че им се налага да се държат така, както се очаква от тях, както в училище или на работа, така и у дома.

2. Интернет
Не само социалните мрежи, но и продължителната работа онлайн може да доведе до депресия. Това се наблюдава при младежи на възраст над 16 години – за тях Интернет става способ да се избяга от реалността.

3. Недоспиване
Отсъствието на пълноценен сън може да бъде причина за депресия. Различката между 6 часа сън и 7 часа има голямо значение за нашето психическо състояние.

4. Прокрастинация
Прокрастинацията е поведение, при което човек отлага свършването на нещо, например за последния момент – това по определение. Признавам и аз не знаех какво значи думата, а се оказа правилната дума за нешо познато като състояние – да отлагаш да направиш нещо за последния момент, а това както знаем е свързано с много нерви и по-голямата вероятност да се допусне грешка.
Изследователите са на мнение, че прокрастинацията, т.е. отлагането на важните неща за следващ момент, обикновено говори затова, че не сме уверени, че няма да да се справим добре със задачите. Когато сте в депресия нашата самооценка е по-ниска и ние може да се съмняваме в това, че ще се справим и започваме да отлагаме едва ли до последния моемнт за да бъде свършено нещо. В резултат спсисък с отложените задачи започва да расте , до ново недоволство от нас самите и това може да доведе до нов пристъп на депресия, която … с други думи озоваваме се в затворен кръг.

5. Съперничество между децата
Детското съперничество за вниманието на родителите се оказва, че може да доведе до напредсказуеми последствия. Съгласно изследване на д-р Роберт Уолдинджер, постояннот съперничество с родните братя или сестри в семейството в детството може да доведе до депресия когато сме възрастни.

6. Криза на средната възраст
По мнението на изследователите Дейвид Бленчфлауер и Ендрю Освалд, ако се опитаме да нарисуваме крива на щастието, която отразява нашия живот то ще се получи нещо подобно на буквата U – в детството ние сме щастливи, по време на кризата на средната възраст ние сме податливи на депресия, а след като се пенсионираме ние отново сме щастливи. Ако нещо е вярно за някои страни на нас в България не ни се мисли дали ще доживеем възраст за пенсиониране и как ще се справяме с пенсията някой ден, което е също повод за депресия в нашата родина.

7. Градският начин на живот
Депресията и психическите заболявания могат да бъдат резултат от начина на живот в града. И колкото да е странно причината не е в екологията или в бесния ритъм на живот, а на феномента на самотата в тълпата, да бъдеш сам сред много хора. Съгласно изследвания е мегаполисите много хора, незвисмо от пренаселеността се чувства разединени, изолирани един от друг. Усещането да бъдеш някъде физически, а духът да търси свои пътища.

8. Недостатък на витамини B6 и B12
Ако сте достигнали възраст в която се преживява кризата на средната възраст, но не сте щастливи и чувставате симптоми на депресия обърнете внимание на начина си на хранене. Новите изследвания резултати от които са публикувани в “American Journal of Clinical Nutrition” показват, че хората, които приемат витамини B6 и B12 в по-високи дози по-рядко страдат от депресия.

Факти за Германия за това колко сериозна може да бъде депресията:
От няколко години депресията е най-диагностицираното заболяване в индустриално развитите държави. Според проучвания, щетите за икономиката на Германия от тази болест възлизат на 22 милиарда евро годишно.
По информация на едно от най големите германски застрахователни дружества и на института за икономически изследвания на Северен Рейн-Вестфалия, 9 милиарда евро са щетите от хората, които работят вместо да се лекуват. Ефективността от труда на болен от депресия работник е със 6 до 25 процента по-малка, отколкото на здравия работник, а повече от 5 милиарда евро струва на икономиката лечението на болните от депресия.
Депресията е главна причина за намалената трудоспособност и за ранното пенсиониране.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории