Картофи в гювечета
Добави към моето меню
Когато ме попитат какво имам в предвид под сезонно хранене – отговорът е много прост – следваме сезоните какво расте през това време в градината или се предлага в магазина в свеж вид. Разнообразието на продуктите е голямо, дори видовете салата, които се предлагат стават повече – например тази вечер (края на октомври) в магазин видях нов вид зелена салата – името на етикета – “салата дъбов лист”, навярно защото листата са накъдрени по краищата. Със сигурност ще изглежда много ефектна. Това е и една от причините картофите да не присъстват много често в нашето меню. Харесват ни, но предпочитаме по-жива и свежа храна. Затова пък все път се опитвам да приготвям нещо ралично с картофки и чак когато в градината вече няма свежи зеленчуци.
Картофки в гювечета
може да бъде и самостоятелно ядене, може да бъде поднесено като топла салата
1/2 кг картофи
2 моркова
100 гр сирене
100 гр кашкавал
200 мл сметана
няколко стръка копър (или сух)
смлян черен пипер
* Картофите се измиват и се сваряват до полуготовност (да може да влиза вилицата в тях) След като изстинат се обелват и нарязват на кръгчета
* Морковите се нарязват и те на кръгчета
* Гювечетата се намазват с четка с олио и се подреждат кръгчетата картофи и моркови
* кашакавалът се настъргва на ренде, а сиренето се натрошава
* Сметаната се овкусява с подправките, добавя се настъргания кашкавал и натрошеното сирене и се разбърква
* Сместа се разпределя въху картофите
* Гювечетата се слагат в студена фурна и се включва на 180 градуса. Пекат се около 20 мин и се поднасят още топли, посипани с нарязания на ситно копър.