Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнена зелка

Добавено в Българска кухня, Ястия с месо

Добави към моето меню

Пълнена зелка
рецепта от Самоковския край, приготвяна и на Арбанаси, или рецепта от българска национална кухня или празничназимна, важното е, че се приготвя за гости и е вкусно

1 зелка, около 2,5 кг
1/2 кг свинско (бут, плешка)
250 гр пилешки гърди
200 гр бекон (пушени гърди)
200 гр гъби
1 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер и сол на вкус
подправки по вас вкус – чубрица, риган, босилек

* Зелката се издълбава и се бланшира за малко, толкова колкто да омекне
* Свинското месо се нарязва на ситно и се запържва с 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, смлян черен пипер на вкус, червен пипер, чубрица и риган. Добавя се и ситно нарязаната вътрешност на зелката и се задушава до омекване на зелето
* Пилешкото се нарязва на ситно и се запържва като се добавят и 200 гр гъби и 1 ч.ч. ориз
* Може да се добави и 200 гр бекон (пушени гърди) нарязани на ситно
* Издълбаната зелка се поставя в намаслен гювеч (тенджера), като се отрязва отдолу за да стои стабилна. Пълни се като се редуват плънките – свинско, пилешко, бекон, до изчерпване на продуктите
* Напълнената зелка се покрива с нарязан домати на кръгчета (може и от буркан) слага се отрязания капак от зелката и се пече от час до час и половина.

Поднася се като поизстине малко, нарязва се като торта

По същия начин може да се приготви и пълнена тиква.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории