Как да съхраняваме картофи
Добави към моето меню
Как да съхраняваме картофи през зимата
Картофите са основен продукт през зимата в нашето меню. Варени, печени, в салати, на супа, в яхния или добавени в някоя рецепта за хляб или фокача – присъстват почти всеки ден в нашето меню. И може да приготвим какви ли не варианти според нашия вкус. Предлагат се през цялата зима и в магазините, но ако имаме картофи собствено производство стои въпроса как да ги съхраним.
Място за съхранение в апартамент трудно се намира. На терасата може да се съхраняват, без да се огряват от пряка слънчева светлина, докато температурите са над нулата, защото измръзнат ли картофите – те не мога да се готвят.
Ако съхраявате картофите и между тях сложите няколко ябълки те няма да прорастнат
Затова, ако имате мазе мястото за съхранение е там – на сухо, прохладно и тъмно място – сортирани по големина, подредени в касетки. Трябва да се отделят всички наранени, натъртени и с тъмни петна грудки и да се сготвят първо те.
Задължително е да няма достъп на слънчева светлина, защото тя вреди на картофите. Под въздействието на слънчевите лъчи в тях се образува вредното вещество соланин, което можем да познаем по зеления цвят на кората. В такъв случай те вече не са годни за ядене и могат да се използват единствено за посадъчен материал.
Най-подходящата температура за съхранение на картофите е около 2-3 градуса и влажност на въздуха не повече от 90%.
Като трябва да се почистват от време на време от прорастналите бели стъбълца. При почистването картофите се сортират отново.