Последни Рецепти
Последни Статии

Как да съхраняваме картофи

Добавено в Готварски техники, Цветя и градина

Добави към моето меню

Как да съхраняваме картофи през зимата

Картофите са основен продукт през зимата в нашето меню. Варени, печени, в салати, на супа, в яхния или добавени в някоя рецепта за хляб или фокача – присъстват почти всеки ден в нашето меню. И може да приготвим какви ли не варианти според нашия вкус. Предлагат се през цялата зима и в магазините, но ако имаме картофи собствено производство стои въпроса как да ги съхраним.
Място за съхранение в апартамент трудно се намира. На терасата може да се съхраняват, без да се огряват от пряка слънчева светлина, докато температурите са над нулата, защото измръзнат ли картофите – те не мога да се готвят.

картофи ябълка
Ако съхраявате картофите и между тях сложите няколко ябълки те няма да прорастнат

Затова, ако имате мазе мястото за съхранение е там – на сухо, прохладно и тъмно място – сортирани по големина, подредени в касетки. Трябва да се отделят всички наранени, натъртени и с тъмни петна грудки и да се сготвят първо те.
Задължително е да няма достъп на слънчева светлина, защото тя вреди на картофите. Под въздействието на слънчевите лъчи в тях се образува вредното вещество соланин, което можем да познаем по зеления цвят на кората. В такъв случай те вече не са годни за ядене и могат да се използват единствено за посадъчен материал.
Най-подходящата температура за съхранение на картофите е около 2-3 градуса и влажност на въздуха не повече от 90%.

Като трябва да се почистват от време на време от прорастналите бели стъбълца. При почистването картофите се сортират отново.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории