Крем карамел с козунак
Добави към моето меню
Крем карамел с козунак
Рецепта споделена от Александър Никифоров
Продукти
1 л прясно мляко
300 г козунак
7 яйца
10 с.л. захар
1 ванилия
Начин на приготвяне
• В тавата се поръсват 3 с.л. захар и се слагат да се карамелизира
• В купа се разбиват яйцата с останалите 7 с.л. захар, добавяме прясното мляко и ванилията
• Сместа се изсипва върху карамела
• Козунака се нарязва на парчета и се подрежда в тавата, в млечната смес, равномерно
• Сладкишът се пече на водна баня, тавата се поставя в друга по-голяма тава, в която се налива вода
• Крем карамелът се пече около 45-50 мин на средна фурна на 150 градуса
• След като сладкишът изстине се обръща върху поднос и се поднася наряза като торта
Около Великденските празници, ако остане козунак – това е рецепта по която може да се поднесе по различен и вкусен начин.
А авторът допълва „Любимо…, пред това съм като крава в люцерна, мога да ям до смърт”