Последни Рецепти
Последни Статии

Цъфтящи храсти в двора

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Картопът и дойцията са красиви и непретенциозни, виреят и на полусянка
Снежни топки цъфтят в двора

Храстите са неизменна част от очарованието на градината. Ако не искате да разчитате само на традиционните рози и люляци, за да я разкрасите, изберете за двора си екзотично растение. Неустоима би станала градината ви, ако през лятото е окичена със снежнобели цветове. Ще им се радвате през горещия сезон, в случай че си засадите филаделфус, дойция или картоп. И трите красиви храста се окичват с бели цветове през лятото и пленяват със
силен аромат
През цялото лято кипи благородно съревнование в природата по време на 20-дневния активен цъфтеж на дойцията редом с филаделфуса. Двата храста са роднини от едно семейство, но от два рода и не си отстъпват по качества – всеки има своя чар. Филаделфусът отдалеч привлича с благоуханните си цветове. Дойцията пък е неустоима с чара на белите си, приличащи на танцуващи балерини цветчета, които буквално обсипват гъвкавите тънки клони, понякога дъговидно извити от изобилието на цвят – както е сега сезонът след дъждовете.
Дойцията е светлолюбив храст, достига 1,5-2 м височина. Не мръзне и през най-тежките зими. Обича по-плодородните и влажни почви, но издържа и на по-бедните. Освен че е студоустойчива, е също и димоустойчива.
За дойцията се полагат много
грижи за култивирането
й. Познати са много различни видове, особено по отношение на цветовете. Освен бяла, има бледорозова и червена дойция. Най-големи постижения в облагородяването са достигнали цветарите във Франция. У нас са застъпени най-вече дойция крената и дойция грацилис.
В България се практикува вегетативният начин на размножаване на дойцията и филаделфуса, макар че има и семенен. Най-сполучливо е след прецъфтяването през юли да се берат и зареждат в студени парници зелени резници. Може и през зимата, през януари или февруари, да се нарязват зрели резници. Същите се съхраняват заровени в пясък до пролетта. В началото на април се набучкват в подготвената почва.
За дойция крената се препоръчва размножаване със зрели резници, а за дойция грацилис със зелени резници.
И картопът е приказен храст
сякаш окичен с безброй снежни топки. Той принадлежи към многообразния род Калини. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Capri-foliaceae (каприфолиацеа). У нас няма такова голямо изобилие на видове. Обикновено ги делим на две основни групи – черна и червена калина, като основна отличителна черта между двете е формата на листата най-вече. Докато черната калина има целокрайни листа със сърцевидна форма, то червената е с нарязани триделни листа.
От червената калина има създадени много декоративни форми и разновидности, една от тях е именно картопът. Той представлява малко красиво дърво, стигащо 2-3 м, с красива, заоблена корона. Листата са разположени срещуположно на клоните и са с наситенозелен цвят. Цъфти през юни. Тогава изобилието на белоснежните едри,
кълбовидни цветове
привлича погледите отдалеч.
Само един картоп в градината е достатъчен да я освежи и като че ли короната му изглежда обсипана със снежни топки през лятото, които не се разтапят на дървото, а дълго го красят. Ненапразно картопът се търси за паркове и градини.
За отглеждане не е капризен, но обича въздушна и почвена влага и по-топли места. Вирее и на полусянка, ако няма достатъчно слънце.
Картопът има стерилни цветове и за сметка на красотата няма семенен път на развитие, а само вегетативен.
След прецъфтяването в началото на юли се събират резниците и се зареждат в парници. Както останалите червени калини, картопът образува коренови и пънни издънки, на които може да се разчита също за развитието му.

Здравка ВЕСЕЛИНОВА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории