Сироп касис
Добави към моето меню
Сироп касис
Това е един от най-хубавите и ароматни сиропи, които приготвям, много е силен.Виното от касис също е много добро и ароматно, но е за специални поводи
колко е полезен касиса можете да прочетете тук
на 1 кг плод касис
150 мл вода
на 1 л сок – 1,5 кг захар
5 г лимонтозу
Начин на приготвяне
Измийте плодовете и ги смелете с машинка за месо и долейте вода да стане гъста каша. Можете да разбиете касиса и в блендера, тогава водата се налива при разбиването.
Сложете на огъня и загрейте сместа до 70 градуса около 10 минути, след това оставете сместа да престои една нощ.
На сутринта го прецедете през двойна марля.
Получения сок 1:1,5 сок – захар размесете и поставете на огъня до завиране.
Налейте сиропа в затоплени стъклени бутилки, залепете им етикетчета и приберете в мазата.
Идея: При сиропа от касис се образува много пяна, отделете я с решетеста лъжица и загрейте в отделен съд отново. Това е най-апетитния топинг за сладолед, който ползваме у дома.
Снимката е на Валентина Кисьова
Ето как го приготвя тя: Сироп от касис- Смила се с каничката на комбайна 1кг касис, престоява така 1 нощ на хладно, прецежда се хубаво с двупластова марля, добавя се 1чч вода и се вари до средна гъстота, заедно с 1,5кг захар и 5-6г лимонена киселина/накрая/. Топъл се налива в сухи бутилки. Много подходящ за панирани глезотийки, защото има сладко- тръпчив вкус