Катми с мая
Добави към моето меню
Катми с мая
Рецепта споделена от Tanq Dimova
Продукти
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1 щипка захар
2 с.л. олио
1 ч.ч прясно .мляко и 1 ч.ч. вода
½ кубче мая (20 г)
Брашно до тесто гъсто като боза
Рецепта за катми
• Маята се слага да шупне с хладкото прясно мляко, 2-3 с.л. брашно и 1 щипка захар
• Яйцата се разбиват, добавя се пресятото брашно, сол и шупналата мая
• Гъстотата като боза, долива се толкова вода, че да се получи желаната гъстота
• Сместа се оставя на топло до удвояване на обема
• След това в намазнен сач или тиган с дебело незалепващо покритие се сипва с черпак от сместа и се пече до златисто от двете страни
Вариант
Zara Cholakova Не катмите се приготвят с кисело мляко. Аз например го правя със сода за хляб , като содата е загасят със 1-2 лъжици оцет и след това я сипвам в киселото мляко. Така не миришат на сода катмите и не се налага да чакаш да втасва сместа. Така стават много вкусни и ако искате да не ви прилича сместа на като за палачинка , я направете малко по гъста, като сипете в тигана да не се разлива толкова бързо, а малко да се наложи да се разтика с черпака всърани. Забравих да кажа, че катмите стават най-хубави с домашно кисело мляко, леко вкиснато и разредено за по гъстичък айрян. Това се прави за да поеме повече брашно сместа иначе стават теклени.
Идея: когато приготвите катмата я намажете с краве масло