Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които подобряват мисловните процеси

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Доказано е, че витамините и микроелементите могат да влияят на активността на мисловните процеси в мозъка на човек.
Затова и продукти, които са богати на витамини и микроелементи оказват благоприятно въздействие на когнитивните процеси, на запомняне и логическо мислене. Такива продукти няма да подобрят бързо и стремително вашето IQ, но позволяват на мозъка да функционира по-добре.
Освен това трябва да се следва балансирано хранене
С поддържане на съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати за поддържане и подобрение на качеството на живота.
Според учените, може да развиваме постоянно своя ум като това е постоянен процес на обучение, но затова е необходимо да допълваме този процес със здравословна храна, активно движение и позитивна настройк.

Американското научно общество дава като пример 4 полезни групи продукти, богати на нужните за мозъка вещества.
Храни, които подобряват мисловните процеси

Морски продукти – морската риба е продукт богат на омега 3 мастни киселини и витамини от група В. Мастните киселини спомагат за правилното функциониране на мозъка. Сьомга, камбала, ципура, херинга трябва да присъстват поне веднъж седмично в менюто. При нас има една инициатива „Петък – ден за риба“ в която се публикуват рецепти с риба и морски дарове и полезна информация за тях. Когато ги включваме в храненето си те оказват благоприятно действие

петъ ден за риба

Мляко и млечни продукти – доставят хранителни вещества за невроните на главния мозък. Редовната консумация повишава показателите на логичното мислене, като се отбелязва и подобряване на процесите на запомняне.

domashno-sirene
домашно сирене, Калина Георгиева

Бобови култури – това са грах, боб, леща, нахут – природни източници на витамини от група В, които са необходими за пълноценното функциониране на невроните на главния мозък. Подобряват способностите на човек да запомня и логическото мислене. Редовното им включване в храненето може да се сравни с действието на ноотропни лекарства (средства, които подобряват кръвния поток към главния мозък и процесите на запомняне)

leshta
Древните лекари са твърдели, че хората, които се хранят с леща достигат до душевно равновесие.

– Домати – съдържат ликопен. Той притежава защитна функция за структурата на мозъка и го защитава от преждевременни деструктивни процеси. Още веднъж и в тази статия се споменава, че термично обработените домати съдържат повече ликопен – например запечени на фурна със зехтин
pylneni-domati
Пълнени домати с булгур

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории