Катък
Добави към моето меню
Катък
Как се прави домашен катък? В някои райони е известен още като кутмач. Приготвя се от овче мляко. Да се приготви с домашно овче мляко, вземато от овце, които посат горе в планината може да се случи само, ако сме и ние някъде в планината или намерим заведение в което да ни предложат това автентично ястие. В магазините също предлагат овче мляко и сирене затова и публикуваме тази рецепта, която научихме в Пирин, близо до Разлог.
Продукти
400 г овче кисело мляко
250 г овче (или краве) сирене
4 скилидки чесън
100 г краве масло
Рецепта за катък
• Млякото се разтапя
• Киселото мляко се смесва с натрошеното (настъргано) сирене и пресованите скилидки чесън и се разбърква
• Към тази смес се прибавя разтопеното краве масло и се разбърква докато се получи гладка смес
Към катъка може да се добавят още продукти, за да стане още по-апетитно. Добре се съчетава с печени червени чушки или с пера зелен лук. Може да се добавят и различни подправки като червен пипер, чер пипер, чубрица
С катък може да се намажат препечени филийки, да се поднесе с топла пита, да се напълнят с него домати, чушки или краставица.
Красиво изглежда и много вкусно на салата с печени чушки и домати