Витамини борят депресията
Добави към моето меню
Витамините помгат срещу депресията
За да се преборим с есенната депресия е много важно как се храним, колко витамини приемаме, всеки ден трябва да се ядат повече свежи плодове и зеленчуци, около 400 г на ден. Постъпващите витамини в организма не се натрупват като запас, а се усвояват веднага затова трябва и постоянно да постъпват. Ето кои са неибходимите ни витамини
Витамин B1 (тиамин) е важен за правилното функциониране на мозъка. Липсата му води до умора, раздразнителност, безпокойство и различни форми на депресия.
Богати на витамин B1 са зеленчуците, пълнозърнестите продукти и орехите, съдържа се в пшеницата и зрял боб. Най-добрият източник на витамин B1 от животински произход е свинското месо. Има го и в мляко,сирене, грах, пресни и сушени плодове, яйца.
Витамин B3 (ниацин) Първи симптоми за липса на витамин В3 са превъзбуда и безпокойство, като може да доведе до тежки форми на шизофрения дори. Много важен е за децата, защото ако не приемат достатъчно количество ниацин може да се наблюдава забавяне на умствените и физическите процеси.
Богати на Витамин B3 са месото и рибата – черен дроб, постно месо, скариди, краве мляко. Също така ориз, трици, пшеница, фъстъци, слънчогледови семки, бадеми, ряпа и цвекло, лозови листа, целина.
Витамин B5 (пантотенична киселина) – липсата му се изразява в хроничен стрес и депресия, тъй като е от жизненоважните елементи, които способстват за образуването на хормоните и за мозъчното вещество ацетилхолин.
Богати на Витамин B5 са пълнозърнестите култури, особено ечемик и гъбите
Витамин B6 (пиридоксин) – липсата му предизвиква увреждания на имунната система, кожата и води до умствени проблеми. Според някои изследвания злоупотребата с алкохол и продължителното приемане на орални контрацептиви също предизвикват недостатъчност на витамин B6.
Витамин B6 се съдържа в месото, зърнените храни, зеленчуците и ядките, бирената мая, яйчен жълтък, череня дроб. Сравнително устойчив е на топлинна обработка, но при готвене се губи от 20-40 % от него. В зеленчуците се загубва по-малко при обработка, защото съдържат по-стабилна форма на витамин В6.
Витамин B12 (Кобаламин) – липсата му води до проблем с пренасянето на кислорода в кръвта и като следствие до злокачествена анемия. Липсата му може да се изрази в раздразнителност, объркване, резки промени в настроението, загуба на апетит, отпадналост, недостиг на въздух, сърцебиене.
Интересното е, че няма храни, които естествено да съдържат витамин В12 – нито животински, нито растителни. Синтезира се само от някои видове бактерии, включително от нормалната бактериална флора в храносмилателната система на човека. Затова основен източник на Витамин В12 кобаламин е храната от животински произход – месо, черен дроб, яйца и мляко, сардините и морските храни като цяло.
Витамин B9 (Фолиева киселина) Изключително важна при бременност (в някои страни има програми по които на бременните жени им се дава да пият фолиева киселина), защото може да доведе до неврални дефекти на бебето.
Храни богати на фолиева киселина са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши.
Храните, богати на витамин B, понижават нивото на стрес, затова за да се предпазим от есенната депресия да включваме в нашето меню продукти богато на витамини на доброто настроение от група В, като пълнозърнести култури, ечемик, броколи, сьомга, морски дарове, орехи, слънчогледови семки, яйца.
Липсата на Витамин C също води до депресия.