Казанлъшки понички
Добави към моето меню
Казанлъшки понички
рецепта за вкусна закуска, един от любимите варианти у дома, поднесени с желе от горски плодове
2 яйца
2 с.л. олио
3 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ванилия
олио за пържене
* Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа;
* Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавя киселото мляко в което е разторена (шупнала) содата за хляб и олито и се разбива до хомогенизиране. Ароматизара се с ванилия;
* Яйчната смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто;
* Полученото тесто се разделя на две топки, така се работи по-лесно, и се разточва върху набрашнен плот на кора тънка около 0,5 см;
* Със стъклена чаша с по-голям отвор и друга с по-малък (аз използвам пластмасова тапа от вино) се изрязват кръгове в средата на които се изрязват по-малки отвори;
* Пържат се в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета. Когато изплуват в олиото се обръщат. Обръщам поничките с дървени щипки без да ги пробождам;
* Пи ваденето се изтръскват от мазнината и се подреждат в две купи – в едната са изпържените пръстени (това са класическите казанлъшки понички), а в другата – изпържените кръгчета, които при пърженето се издуват като балончета.
Поднасям ги със сирене и сладко – най-добре се съчетават с желе от френско грозде.
така се изрязват формичките на казанлъшките понички
бухтички