Последни Рецепти
Последни Статии

Казанлъшки понички

Добавено в Българска кухня, рецепти за деца, Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Казанлъшки понички
рецепта за вкусна закуска, един от любимите варианти у дома, поднесени с желе от горски плодове

2 яйца
2 с.л. олио
3 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ванилия

олио за пържене

* Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа;
* Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавя киселото мляко в което е разторена (шупнала) содата за хляб и олито и се разбива до хомогенизиране. Ароматизара се с ванилия;
* Яйчната смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто;
* Полученото тесто се разделя на две топки, така се работи по-лесно, и се разточва върху набрашнен плот на кора тънка около 0,5 см;
* Със стъклена чаша с по-голям отвор и друга с по-малък (аз използвам пластмасова тапа от вино) се изрязват кръгове в средата на които се изрязват по-малки отвори;
* Пържат се в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета. Когато изплуват в олиото се обръщат. Обръщам поничките с дървени щипки без да ги пробождам;
* Пи ваденето се изтръскват от мазнината и се подреждат в две купи – в едната са изпържените пръстени (това са класическите казанлъшки понички), а в другата – изпържените кръгчета, които при пърженето се издуват като балончета.

Поднасям ги със сирене и сладко – най-добре се съчетават с желе от френско грозде.

kazanlyk
така се изрязват формичките на казанлъшките понички

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Татяна Желязкова // April 1st, 2011 at 3:23 pm

    бухтички