Кешкек
Добави към моето меню
Какво е кешкек?
Легенда от село Радилово разказва, че това е храната, с която тракийската богиня Бендида спасила селото от изчезване. И досега кешкек ритуално се приготвя за сватби и посрещане на новородени.
През септември там се провежда Национален фестивал на кешкека и народните умения
Рецепта за кешкек, символ на здраве и живот
Продукти:
500 г жито (грухана пшеница)
150 г масло
1,5 л вода (мълчана!)
1 щипка сол
за поръсване:
захар
сирене
Начин на приготвяне:
* Сложете във водата една щипка сол и я оставете да заври. Добавете 9 пъти измитото жито и варете, докато житото стане на каша. Трябва да бъркате непрекъснато, за да се уверите, че не са останали несварени зърна.
* Свалете кешкек от огъня, а в отделен съд препържете маслото. Добавете маслото в кашата и разбърквайте, докато го поеме напълно. Поднесете кешкек поръсен със захар или сирене, на кой както му харесва.
Кешкек е традиционно, обредно Арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион. Популярно е в Близкия Изток, и по-специално в Турция, Сирия, Иран. Ястието се поднася по ритуали като сватби и религиозни празници.