Последни Рецепти
Последни Статии

Грешки, които забавят метаболизма

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В забързаното си ежедневие, узпълнено с много стрес и решаване на финансови проблеми, често забраяме за доброто отношение към тялото си. Усещаме се когато ни заболи ли когато се окаже, че не може да закопчаем любимите си дънки. Тогава е късно. Ядене на крак, в движение или пред компютъра, пропускане на обяд и други често срещани грешки, водят след себе си до здравословно неразположение.

7 начина да ускорите своя метаболизъм
Има някои основни пропуски, характерни за немалко хора, които действително влияят зле на здравето и кондицията ни, без изобщо да си даваме сметка за това.
Да си припомним тези 3 основни грешки, допускани от почти всички:

metabolic syndrome pix 1

– Не пиете достатъчно вода
Водата участва във всички метаболитни реакции. Съвременните изследвания показват, че пиенето на два литра вода на ден не е задължително, защото ние си набавяме течности от различните видове храни, особено зеленчуци и плодове. Но тези, които предпочитат рафинирана храна: полуготови продукти, печени продукти, бързо хранене – при тях дехидратацията е много често явление. Затова си създайте ритуали по пиене на вода, за да не оставате дехидратирани. И още нещо жаждата може лесно да се обърка с глад и вместо да изпием чаша вода да изядем половин шоколад или сандвич от нах-близкито място за бързо хранене.

– Постоянно сте недоспали
Медицински изследвания показват връзката между липсата на сън и хормоналните нарушения. От съня до голяма степен зависи правилното протичане на метаболизма. Друго неприятно следствие е увеличаването на невротрансмитерните нива на ендоканабиноидите, които предават сигнали от една нервна клетка към друга. Нарушаването на тяхната работа води до нездравословен апетит за вкусна, но вредна храна.

Храните се твърде рядко
Обменът на вещества прилича на огън – за да гори, трябва непрекъснато да хвърляте дърва. Ето защо, диетолозите препоръчват да се яде 4-5 пъти на ден на малки порции. Най-важното, разбира се, е качеството на “горивото” да е подходящо – здравословни мазнини (растителни масла, ядки и риба), растителни и животински протеини и сложни въглехидрати.

zakuska pix 1

Дори и най-малката корекция в метаболизма на човека, може да доведе до натрупването на тегло или до намаляването му. Споделяме 7 прости стъпки, с които да подобрите метаболизма си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории