Кисели краставички
Добави към моето меню
Кисели краставички – полезни и вкусни
Едва ли има дом в който да не се приготвят кисели краставички. Или толкова много рецепти в които ги има – от руло Стефани до Руска салата
Рецепти с кисели краствички
Нещо любопитно от уроците по биология: Много от използваните за храна зеленчуци от ботаническа гледна точка са плодове – домат, пипер, патладжан, бамя, тиква, краставица. Нали знаете как изглежда цвета на краставиците – характерен жълт, който се затваря, увяхва, от него се оформя малка краставичка и след два деня се откъсва, преди да е оформила още семена. У нас основно се отглеждат сортове Гергана за салата и корнишони за кисели краставички.
Киселите краставички са ферментирали в разтвор от вода, оцет, сол, копър и черен пипер, съдържат полезни витамини и минерали и високи количества натрий. Заради натрия, те трябва да се избягват от хипертоници, за които приема на излишна сол е особено нежелателен или да се приготвят с много малко сол.
Киселите краставички са богати на витамин К. Налични са особено големи концентрации на витамин К1 – фитоменадион. Витамин К е особено важен за човешкия метаболизъм, защото участва в процесите на кръвосъсирване и регенерация на тъканите. Една средна краставичка съдържа между 12 µg и 16 µg или около 20% от необходимия дневен прием витамин К.
За съжаление те съдържат и от 200 до 500 мг натрий, в зависимост от приготвянето. Препоръчително е да не се надвишават дневни дози от 2400 мг натрий дневно или се рискува покачване на кръвното налягане.
Краставичките са добър източник и на диетични фибри – само в една се намират между 0,3 и 0,8 грама, при необходими 20 г ежедневно. Освен фибрите са налични още желязо, калий и витамин С.
Някои от млечно-киселите бактерии, извършващи ферментация след консервиране на краставичките, като Lactobacillus plantarum и Lactobacillus brevis, силно влияят на продукта. Те подобряват не само вкуса, но и хранителната им стойност – правят ги кисели и ги обогатяват със силни пробиотични свойства.
Не изхвърляйте течността от буркана с кисели краставички. Може да се използва при приготвяне на салати – картофена, руска. Освен с приятен вкус, тази течност се отразява благоприятно на елекролитния баланс след тренировка. При натоварване, с потта се губят големи количества натрий и калий, които тялото бързо трябва да възстанови. Калциевия хлорид и оцетната киселина от течността правят калия и натрия много по-бързо и лесно усвоими – пият се за възстановяване на солевия баланс и предотвратяване на болезнените мускулни схващания – крампи.