Киш с тиквички
Добави към моето меню
Киш с тиквички
За тестото
1 ч.ч. брашно пълнозърнесто
½ ч.ч. зехтин (олио)
1 яйце
1 щипка сол
4-5 с.л. студена, ледена, вода
За плънката:
2 тиквички
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
300 г извара
2 яйца
250 мл кисело мляко или сметана
На вкус сол и смелен черен пипер
3-4 стръка копър
3-4 стръка магданоз
2 големи домати
1 червена чушка
Рецепта за киш с тиквички
• От продуктите за тестото се замесва маслено тесто. В пресятото брашно се слага зехтина, претрива се след това се добавя яйцето и няколко с.л. студена вода
• Тестото се разстила във форма с ринг, като се оформя и борд. Слага се за 30 мин в хладилника, докато се приготви плънката
• Тиквичките, чесън и кромид лука се нарязват на ситно и се задушават за кратко с 2 с.л. олио, около 5 мин
• След като се охлади сместа се добавят нарязаната на ситно чушка (червена за по-голяма цветност), яйцата, изварата, овкусява се с подправки
• Плънката се разстила върху блата
• Отгоре се нареждат кръгчета домати
• Пече се на средна фурна, на 190 градуса, до готовност, около 30 мин
• Поднася се поръсена със зелени подправки