Последни Рецепти
Последни Статии

Прохладна кухня през лятото

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

Лято е! Горещините през юли ще стигнат над 40 градуса.
През лятото храненето ни се променя. Има много плодове, свежи зеленчуци, салати, разхлаждащи напитки… Време за повече свежа храна и с по-малко термична обработка. И все пак се налага да влезем в кухнята и да готвим. Но мисълта за горещината, която предстои, би разколебала и най-отявления любител на домашната храна.

Кухнята е хубава, когато е прохладна през лятото, топла през зимата и уютна всеки ден.

Спомням си как преди години в желанието си да направя една запеканка с тиквички, моркови и сирена включих фурната. Беше един от най-горещите дни в края на юли, ранен следобед, когато не може да се диша буквално от жега. И трябваше да отговарям на въпроса след като искам да включвам фурната защо не съм го направила рано сутринта или късно вечерта, когато вече е захладняло.

– Не включвайте фурната
Ако не искате да направите сауна в кухнята си, по-добре пригответе рецепта, която не изисква печене. Изберете грил, салата, студена супа, за която може да използвате само блендер… В краен случай се ограничете до котлоните и гответе на по-слаба температура. Ако все пак изберете фурната, не отваряйте вратичката често.

Това е първият съвет за готвене в жегите. За щастие има няколко хитрини.

kitchen summer pix

Как да запазим кухнята прохладна в летните горещини

– Гответе на открито
Не всеки от нас има лятна кухня, защото не всеки живее в къща. Но почти всеки има тераса. Може да изнесете малък котлон, парти грил и да приготвите ястието на открито. Терасата може да се превърне в уютно място през лятото, ако сложите щора или завеса, която да спира слънцето да грее, малко цветя и удобна масичка и столове за хранене.

– Гответе рано през деня
Или късно вечерта. Ако отделите половин час сутрин ще сготвите вечерята и ще си спестите горещината в кухнята. Вечерта само затоплете ястието. Другият вариант е да приготвите храната от вечерта за другия ден.

– Дръпнете завесите, за да влиза по-малко слънчева светлина
Дръпнете пердетата и затворете щорите. По този начин ще запазите помещението по-хладно за дълго време.

– Създайте течение
Внимавайте, защото миризмите от готвенето се разнасят бързо и лесно се изстива. Може да сложите Вентилатор в кухнята ще реши донякъде въпроса с горещината. Не го слагайте на масата, за да духа в лицето ви, а на пода, където ще обръща въздуха. Сложете пред него и купичка с лед за по-охлаждащ ефект.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории