Класическа пита
Добави към моето меню
Класическа пита
Рецепта Мария Атанасова
Продукти
две яйца + 1 белтък
75 г масло
1 ч.л. сол
Щипка захар
1 ч.л. оцет
Кубче мая
Брашно, около 1 кг
1 жълтък за намазване
350 мл прясо мляко
Рецепта за класическа пита
• Прясното мляко се затопля и в него се размива маята.
• Всички останали продукти се прибавят към тази смес + две пълни лъжици брашно.
• Оставя се да шупне и се прибавя към брашното. Меси се меко тесто.
• След това тестото се разделя на 6 равни топки, които се разточват на правоъгълници с размери около 20 на 10 см .
• Мажат се с масло, сгъват се на две и се навиват на руло.
• Така се редят в тавата и се мажат с жълтъка който ни остана.
• Оставя се да престои докато удвои размера си и се пече в загрята фурна на 180 градуса до готовност