Кога полезните ядки вредят
Добави към моето меню
Ядките са сред най-полезните храни. Те обаче може да ни навредят, ако ядем прекалено много.Затова е съветът една ваша шепа ядки на ден. Това означава 30-50 г ядки на ден – орехи, бадеми, лешници, кашу, шам фъстък.
Ето какви са рисковете:
Много мазнини. Всички ядки са богати на мазнини:
– Бадеми – 49%
– Орехи – 65%
– Бразилски орехи – 66 %
– Кедрови ядки – 68 %
Мазнините бързо се окисляват, затова когато купувате ядки, проверявайте срока им на трайност.
По-добре е да ги купувате с черупката, а не на ядка. Така те запазват по-дълго полезните си вещества.
Гъбички и плесени
Ако забележите по орехите плесен, не се опитвайте да ги измиете и почистите. По-разумно е да ги хвърлите, защото са опасни. Гъбичките по тях могат да са с черен, сивкав, жълт или зелен цвят. Те изработват афлотоксин – вещество, което може да увреди черния дроб.
Радий
Този химичен елемент се натрупва в костите и повишава риска от чупливост и развитие на рак.
Бразилските орехи съдържат радий, както и селен. И, за да не си навредите, не бива да ядете повече от 3 ядки на ден.
Отравяне
-Едно от тежките отравяния с ядки може да се получи от лешниците. Защото те имат кратък срок на съхранение. Консумацията на стари лешници може да доведе до здравословни проблеми.
– Горчивият бадем също може да причини отравяне, защото съдържа глюкозида амигладин, който в храносмилателната система се разгражда на циановодородна или синилна киселина и бензалдехид. С кайсиевите ядки също трябва да сме внимателни.
Как да съхраняваме ядките?
– Ако са с черупките е добре да се сложат в мрежа (мрежест чувал, в какъвто са картофите в магазина) и да се съхраняват на проветриво място. Могат да бъдат храна за катерички и плъхове, така че това определя мястото.
– Ядки – след като се начупят ядките е добре да се консумират веднага. За по-дълго съхранение може да ги сложите в стъклен буркан с капачка на винт или кутия с капак, която се затваря херметически. Може да ги съхранявате на хладно и тъмно или в хладилник.
Имайте в предвид, че поемат както влага, така и миризми.