Последни Рецепти
Последни Статии

Кога полезните ядки вредят

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ядките са сред най-полезните храни. Те обаче може да ни навредят, ако ядем прекалено много.Затова е съветът една ваша шепа ядки на ден. Това означава 30-50 г ядки на ден – орехи, бадеми, лешници, кашу, шам фъстък.

Ето какви са рисковете:

Много мазнини. Всички ядки са богати на мазнини:
– Бадеми – 49%
– Орехи – 65%
– Бразилски орехи – 66 % 
– Кедрови ядки – 68 %

nut pix

Мазнините бързо се окисляват, затова когато купувате ядки, проверявайте срока им на трайност.
По-добре е да ги купувате с черупката, а не на ядка. Така те запазват по-дълго полезните си вещества.

Гъбички и плесени
Ако забележите по орехите плесен, не се опитвайте да ги измиете и почистите. По-разумно е да ги хвърлите, защото са опасни. Гъбичките по тях могат да са с черен, сивкав, жълт или зелен цвят. Те изработват афлотоксин – вещество, което може да увреди черния дроб.

Радий
Този химичен елемент се натрупва в костите и повишава риска от чупливост и развитие на рак.
Бразилските орехи съдържат радий, както и селен. И, за да не си навредите, не бива да ядете повече от 3 ядки на ден.

Отравяне
-Едно от тежките отравяния с ядки може да се получи от лешниците. Защото те имат кратък срок на съхранение. Консумацията на стари лешници може да доведе до здравословни проблеми.

Горчивият бадем също може да причини отравяне, защото съдържа глюкозида амигладин, който в храносмилателната система се разгражда на циановодородна или синилна киселина и бензалдехид. С кайсиевите ядки също трябва да сме внимателни.

Как да съхраняваме ядките?
– Ако са с черупките е добре да се сложат в мрежа (мрежест чувал, в какъвто са картофите в магазина) и да се съхраняват на проветриво място. Могат да бъдат храна за катерички и плъхове, така че това определя мястото.
– Ядки – след като се начупят ядките е добре да се консумират веднага. За по-дълго съхранение може да ги сложите в стъклен буркан с капачка на винт или кутия с капак, която се затваря херметически. Може да ги съхранявате на хладно и тъмно или в хладилник.
Имайте в предвид, че поемат както влага, така и миризми.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории