Последни Рецепти
Последни Статии

Алабаш

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Алабаш

Алабашът се отглежда заради месестото си стъбло, т.н грудка (луковица). Алабашът е двугодишно кореноплодно растение с кръгъл или продълговат корен и малки спираловидно разположени листа на дълги дръжки. Има две разновидности свтлозелен и синьо-лилав на цвят, като цвета има значение доколкото светлозеления узрява по-рано и е по-крехък. За храна се употребява само корена, който има приятен сладникав вкус. На вкус е по-сочен и по-хрупкав от ряпата. Този зеленчук е на особена почит е немската кухня.

алабаш рецепти

Как да избираме алабаш?
Търсете малък или среден по размер алабаш (с диаметър, по-малък от 7см), без меки петна, пукнатини или пожълтяване по крайщата.

Как да съхраняваме алабаш?
Съхранявайте алабаша в хладилник, плътно увит във фолио, до 3 – 4 дни.

Какво да приготвим от алабаш?
* Почистете и обелете луковицата добре, за да отстраните всички следи от съдържащия много влакна долен слой, разположен точно под кората.
* Употребява се в сурово състояние без подправки – за салати в смес с други зеленчуци, а също така – сварен, задушен или консенвиран вид.
* Яжте го суров.
* Приготвяйте го варен, задушен, сотиран или в микровълнова фурна.
* Добавяйте го към супи или яхнии.
*Алабаш сервирайте като гарнитура към печено месо.

Хранителна информация за алабаша
* В сравнение с бялото зеле и много други зеленчуци е по-богат на хранителни вещества и особено на витамин С -50 мг%
* Не съдържа мазнини и холестерол.
* Ниско калоричен и с ниско съдържание на натрий.
* С високо съдържание на витамин C, често наричат алабаша – северен лимон.
* Добър източник на калий.

алабаш

Алабашът действа пикочогонно, срещу настинка, против пролетна умора, малокръвие, бронхит, стимула растежа.

Алабаш за гарнитура
2 – 3 глави (грудки) алабаш
1 с.л брашно
1 глава кромид лук
1 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. олио

Алабашът се обелва, измива се и се нарязва на малки парченца. Залива се свода, да го покрие и се сварява до омекване.
Лука се нарязва на дребно и се задушава до златисто с олиот, поръсва се с брашното и се смесва с алабаша.
След като клокне се поръсва с магданоза.

Избрани рецепти с алабаш

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории