Последни Рецепти
Последни Статии

Кои ядки за какво са най-полезни?

Добавено в Други, Здравословно хранене

Добави към моето меню

„Голямата част от изследванията върху храненето са съсредоточени върху големите убийци като сърдечни заболявания, инсулт и рак, но сега започваме да виждаме данни и за други заболявания. – казва д-р Дагфин Оне, автор на изследването, публиквано в BMC Medicine. – Открихме трайно намаляване на риска при много различни заболявания, което е силен индикатор, че има реална връзка между консумацията на ядки и здравното ни състояние. Това е твърде съществен ефект за толкова малко количество храна.“

nuts hands pix

Преглед на 29 изследвания, проведени с 819 000 души по света, разкрива, че ако човек яде поне по 20 грама ядки дневно, може да намали риска от инфекциозни заболявания със 75%, заболявания на белите дробове – с 52% и диабет – с 40%.
Изследванията също показват, че 20 г ядки на ден (приблизително една шепа) намаляват риска от сърдечни заболявания с 30%, от всякакъв вид рак – с 15%, и от преждевременна смърт от всякакви заболявания – с 22%.

„Голямата част от изследванията върху храненето са съсредоточени върху големите убийци като сърдечни заболявания, инсулт и рак, но сега започваме да виждаме данни и за други заболявания. – казва д-р Дагфин Оне, първият автор на изследването. – Открихме трайно намаляване на риска при много различни заболявания, което е силен индикатор, че има реална връзка между консумацията на ядки и здравното ни състояние. Това е твърде съществен ефект за толкова малко количество храна.“

Изследването включва всякакъв вид ядки: орехи, лешници, бадеми, кашу, шам-фъстък, бразилски орех, фъстъци.

Това, което прави ядките толкова полезни, е високото съдържание на протеини, фибри, здравословни (полиненаситени) мазнини, магнезий, калий, витамин Е и антиоксиданти.

Хранителните вещества в ядките могат да помогнат за предотвратяване на раковите заболявания, като същевременно намалявят увреждането на ДНК, понижават възпалението и спомагат за регулирането на много процеси в човешкото тяло.

Хората, които консумират ядки всеки ден, имат по-малък риск да развият сърдечни заболявания, тъй като ядките понижават оксидативния стрес, намаляват холестерола, намаляват нивото на кръвната захар и така да подобрят инсулиновата резистентност. Освен това те съдържат вещества като ресвератрол, елагична киселина и инозитол фосфати, които влияят добре върху здравето.

Макар че ядките са с високо съдържание на мазнини, те съдържат и много фибри и протеини, и в последно време има доказателства, че те дори намаляват риска от затлъстяване в дългосрочен план, твърдят авторите на изследването.
Ядките полезни при метаболитен синдром

orehi shepa pix
Кои ядки за какво здравословно състояние са най-полезни?

Орехи – за намаляване на холестерола
Преглед на 13 проучвания показва, че консумацията на 30 г орехи на ден в рамките на месец помага за намаляване нивото на “вредния” холестерол средно с 0,3 единици, например от 5,5 до 5,2 ммол/л.
Орехите са богат източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Именно поради ценните си вещества, се нареждат на първо място сред ядките като здравословен природен продукт.

Кашу – срещу умора
Имат два пъти по-висока концентрация на желязо, отколкото мляното говеждо месо. Желязото е необходимо за стимулиране на активността на много ензими в организма. Участва в процеса на растеж и образуването на енергия, поддържа нормалното състояние на имунната система. Дефицитът му може да доведе до прекалена умора и слаба концентрация.

Орех “Пекан” помага в борбата с настинките и грипа
Само пет ядки пекан, (вид американски орех, който се предлага и у нас) съдържат около 1/6 от препоръчителната дневна доза цинк. Минералът е жизненоважен за функционирането на белите кръвни клетки, които се борят с бактериите и вирусите.

Фъстъци – за контролиране на теглото
Ежедневната консумация на фъстъци има положителен ефект върху храненето, потискането на апетита, енергийния разход и телесното тегло. Високото съдържание на протеини и фибри във фъстъците помага за преодоляването на глада и поддържането на формата.

Шам фъстък
Две шепи шам-фъстък без черупките съдържат повече калий и от банана. Това помага за контролиране на кръвното налягане, тъй като калият намалява действието на солта.

Бразилски орех – срещу рак
Te са най-богатият източник на селен сред ядките. Изследвания установяват, че високите нива на селен са свързани с намален риск от някои видове рак, например на пикочния мехур и простата.

Бадеми – за регулиране на кръвната захар
Консумацията на бадеми може да ограничи риска от развитието на диабет, показват изследвания. Те са високо съдържание на магнезий, който играе роля в регулирането на кръвната захар.
Учени установяват, че хранителен режим, богат на бадеми, помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на LDL-холестерола при пациенти с предиабет.

Използвана и публикация на Healthiestblog Nuts: Do You Really Need Them? This Will Help You Decide!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории