Последни Рецепти
Последни Статии

Ядките полезни при метаболитен синдром

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ядките помагат при метаболитен синдром

Ядките, суровите ядки, около 50 г на ден, са вкусна и полезна храна. Те са чудесен избор, когато се добавят към сутрешната за закуска или се хапват, когато огладнеем, защото дават на организма енергия. Умерената консумация на ядки подобрява сърдечносъдовото здраве и предпазва от метаболитен синдром.
Сурови ядки помагат за отслабване

bademi

Установено е, че тези, които консумират шепа ядки – около 15 г, поне три пъти седмично, са с по-малък риск от развитие на метаболитен синдром, който се счита за симптом на повишен риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2.
За да установят ползите от консумация на ядки, екип учени са направили на анализ на данни за 2233 участници, на възраст между 12 и 19 години. Те са взели участие в Национално проучване, посветено на здравето и храненето, проведено в периода 2003 – 2010 г.
Независимо, че са вкусни и се предлагат на много места, приготвени по различен начин и за всеки вкус, с привличащи погледа опаковки, се оказва, че повечето тийнейджъри рядко ядат ядки, а също така и не са наясно с ползите от консумацията им.
Съгласно изследвания, рискът от развитие на метаболитен синдром намалява с всеки добавен грам ядки към хранителния режим, но консумацията не бива да превишава 50 г дневно. Големи количества ядки, означава много калории, затова е важно и количеството.
Ползата от 100 г ядки на седмица
Редица проучвания доказват и други ползи от консумацията на различни ядки:
Шамфъстък – полезен е за имунната система, заради съдържанието на витамин B6.
Бадеми – полезни са за мозъка и сърцето
Фъстъци – доставят полезни елементи, като ресвератрол
Кашу – богат източник на минерали като цинк и фосфор, фибри, протеини и здравословни мазнини.
Най-полезни са орехите – съдържат най-много алфа линоленова киселина и са вкусни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории